Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

minder zorg meer geld

Minder zorg voor meer geld

30 okt 2012

Langzaam maar zeker betalen we de afgelopen 6 jaar, sinds de invoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel, steeds meer voor minder zorg. Vorig jaar betaalde men 191 euro aan premie en belasting over de inkomensafhankelijk bijdrage, tegenover 121 euro in 2005. Een forse stijging van maar liefst 840 euro op jaarbasis. Wat is er zoal veranderd in de afgelopen 6 jaar?

Eigen risico

De zorgverzekering is destijds gestart met een no-claim korting van 255 euro, deze werd echter in 2008 vervangen door een verplicht eigen risico van 150 euro, welke opgelopen is tot een bedrag van 220 euro nu. Volgend jaar wordt het eigen risico zelfs verhoogd naar 350 euro, meer dan het dubbele sinds de invoering hiervan.

De premie voor het basispakket is, ondanks forse concurrentie, eveneens alleen maar gestegen. In 2006 werd er 90 euro per maand aan premie betaald, waarbij men meer vergoed kreeg. Nu betalen we gemiddeld 107 euro per maand voor een uitgekleed basispakket. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekeraar bedraagt zo’n 240 euro. Aan het einde van het jaar overstappen loont de moeite. Onder invloed van de economische omstandigheden gebeurt dit de laatste jaren meer, daarvoor was men erg behoudend om over te stappen.

Versobering basispakket

Het meest opvallend is echter de versobering van het basispakket wat ieder jaar verder doorgezet is. De pil voor vrouwen vanaf 21 jaar wordt niet meer vergoed, slaap- en kalmeringsmiddelen worden nog in enkele gevallen vergoed, patiënten met chronische klachten die behandeld dienen te worden door een fysiotherapeut dienen nu de eerste 20 behandelingen zelf te betalen (vorig jaar waren dat er nog 12), de meeste tandheelkundige zorg voor een ieder boven de 18 jaar is verwijderd en dit zijn nog maar enkele voorbeelden.

Eigen bijdrage

Voor tal van zaken is een eigen bijdrage ingevoerd. Komt men nu in het ziekenhuis dan wordt een dagvergoeding van 7,50 euro gevraagd en hoortoestellen en orthopedisch schoeisel dient voor een groot deel zelf opgehoest te worden. Indien met het eigen risico al heeft ‘verbruikt’ dan kan men alsnog de verplichte eigen bijdrage betalen.

Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige en verbetermanager binnen de zorg. "Sinds het begin van de website hebben wij gekeken hoe we het zo eenvoudig mogelijk kunnen maken voor de consument om hun weg te vinden in het oerwoud van de verzekeraars." U kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.