Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico is het bedrag wat je minimaal zelf moet betalen zodra je zorgkosten gaat maken. De kosten voor het verplichte eigen risico van de zorgverzekering 2024 zijn gelijk gebleven, namelijk 385 euro per jaar. Dit is afgesproken in het regeerakkoord van 2016, dat deze kosten tot 2020 gelijk zouden blijven op dit vaste bedrag om de kosten draaglijk te houden.

Waarom moet je dit betalen?

Het eigen risico is ingevoerd in 2008 als alternatief op de no-claimkorting, om de stijging van de zorgkosten te beperken. De gedachte is, dat iedereen bewust is van de kosten die de zorg met zich meebrengt en als je gebruik maakt van zorg, je hier dan gedeeltelijk aan mee moet betalen. Maak je dus geen gebruik van zorg, dan betaal je ook geen eigen risico.

Welke zorg valt niet onder het eigen risico?

In principe vallen bijna alle zorgkosten vanuit de basisverzekering onder het eigen risico, er zijn echter een aantal uitzonderingen namelijk:

  • Bezoek aan huisarts
  • Bezoek aan verloskundige en kraamzorg
  • Wijkverpleging
  • Nationale bevolkingsonderzoeken
  • Zorg vanuit de aanvullende zorgverzekeringen.

Eigen risico en de betaling

Het eigen risico wordt meestal achteraf in rekening gebracht door je zorgverzekeraar. In sommige gevallen is dit zelfs het volgende ‘zorgseizoen’, zo kan het voorkomen dat je in 2024 nog een rekening krijgt van 2023. De reden dat dit gebeurt, is omdat de zorgverzekeraar in een aantal gevallen pas de kosten betaalt na het afsluiten van de rekening van de zorgverlener (DOT, voorheen DBC). Het te betalen bedrag staat gelijk aan de zorgkosten die je hebt gemaakt tot maximaal 385 euro. Mits je zelf bewust hebt gekozen voor een verhoging van het vrijwillige eigen risico tot maximaal 885,-.

Voorheen hadden veel mensen problemen met de betaling van het verplichte eigen risico. Kun je deze niet per direct voldoen, neem dan direct contact op met je zorgverzekeraar voor een betalingsregeling.

Ben je er van overtuigd dat je zorgkosten gaat maken, dan is er bij nagenoeg alle zorgverzekeraars de mogelijkheid om het eigen risico vooraf te betalen. Je krijgt dan veelal tien maanden een extra aanslag van 38,50 euro. Maak je dit bedrag niet op, dan storten de zorgverzekeraars dit bedrag in januari weer terug naar je rekening.

Last Updated on 24 november 2023 by Team ZorgverzekeringWijzer