Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

gecontracteerde zorgaanbieders

Zorgverzekeraars sturen aan op het afnemen van zorg bij gecontracteerde zorgaanbieders

26 nov 2013

Het begint een trend te worden onder zorgverzekeraars om consumenten er op te wijzen voornamelijk gebruik te maken van zorgaanbieders waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Steeds meer polissen hebben als voorwaarde dat enkel zorg dat afgenomen is bij zorgaanbieders op de lijst volledig vergoed wordt.

De regeling komt voor bij meerdere zorgverzekeraars en bij verschillende polissen. Een aantal voorbeelden zijn de Beter Af Selectief polis van het Zilveren Kruis en de BudgetBewust polis van Menzis. Zorg dat is afgenomen bij een aanbieder die niet op de lijst staat wordt in beide gevallen maar deels vergoed. Nederland heeft bij elkaar ongeveer 350 ziekenhuizen. In het geval van bovenstaande en vergelijkbare polissen, kan de verzekerde slechts bij ongeveer één op de tien van deze ziekenhuizen terecht. Hoeveel er precies vergoed wordt en welke zorgaanbieders wel en niet op de lijst staan, is per zorgverzekeraar verschillend.

Zo heeft u bij een Menzis BudgetBewust zorgverzekering voor de meest voorkomende behandelingen enkel de keuze uit ziekenhuizen met het Topzorg label. Wanneer deze behandelingen bij een andere zorgaanbieder worden afgenomen, wordt slechts 60% vergoed. In het geval van Zilveren Kruis Achmea staan er ongeveer 31 ziekenhuizen op de lijst. U kunt als klant van het Zilveren Kruis wel naar een ander ziekenhuis, maar in dat geval wordt slechts 70% vergoed volgens de tarieven die het Zilveren Kruis Achmea aanhoudt voor de desbetreffende behandeling. Met een polis bij Univé Zekur, een polis die speciaal voor jongeren is samengesteld, kunt u slechts bij 16 ziekenhuizen terecht. In het geval dat de verzekerde toch zorg afneemt bij een ziekenhuis dat niet op de lijst staat, dan wordt slechts 80% van de rekening vergoed.

Op de websites van desbetreffende zorgverzekeraars kunt u lezen met welke zorgaanbieders een contract is afgesloten. Dit jaar hebben zorgverzekeraars naar aanleiding van het nieuwe zorgakkoord scherp onderhandeld met het inkopen van zorg om zo de kosten van de zorgpremie laag te houden. Het nadeel is dus dat u in het geval van de goedkoopste polissen niet overal meer terecht kunt. Kiest u liever voor meer vrijheid en wilt u toch goedkoop uit zijn, dan zijn er alsnog een aantal mogelijkheden. Zorgverzekeraars Salland, OHRA, Ditzo, om er maar een paar bij naam te noemen, bieden goedkope zorgverzekeringen aan zonder dat je vast zit aan een kleine groep zorgaanbieders.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.