Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding geboorte/adoptie-uitkering 2019

Wat is een geboorte uitkering?

In Nederland hebben we goede kraamzorg. Er wordt dan ook door de meeste vrouwen gebruik gemaakt van kraamzorg na de geboorte van hun kindje. Maar er kan door de vrouw ook worden gekozen, om geen kraamzorg af te nemen na de geboorte van haar kindje. Indien dit het geval is, kan er gebruik gemaakt worden van een eenmalige uitkering bij de geboorte van het kind. Het maakt hierbij niet uit of het kindje thuis is geboren of in het ziekenhuis, de hoogte van de uitkering blijf hetzelfde. Wel moet je deze uitkering zelf aanvragen voor de geboorte van je kind, net zoals dit het geval is met het aanvragen van kraamzorg. Reguliere kraamzorg word vergoed vanuit de basisverzekering, maar een eenmalige uitkering wordt verstrekt vanuit een aanvullend zorgverzekering. Raadpleeg eerst de polisvoorwaarden van je zorgverzekering om na te gaan op welke vergoeding je in jouw situatie recht hebt.

Wat is een adoptie uitkering?

Als je je kindje hebt geadopteerd, heb je ook recht op of een stukje kraamzorg of een bijdrage in de kosten, voor bijvoorbeeld een medische screening. Als je een kindje onder de 12 maanden hebt geadopteerd, heb je bij de meeste zorgverzekeraars nog recht op kraamzorg. De meeste zorgverzekeraars vergoeden dan het volgende:

  • de kosten van kraamzorg
  • de eigen bijdrage voor kraamzorg

Ook kun je je kindje medisch laten screenen bij een kinderarts, dit wordt door de meeste zorgverzekeraars ook vergoed, als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten.
Heb je een kindje geadopteerd, ouder dan 12 maanden, dan kun je ook nog een medische screening laten doen bij een kinderarts, deze wordt door de meeste verzekeraars deels of helemaal vergoed.
Hoeveel geld je vergoed krijgt, verschilt per aanvullende verzekering. Kijkt eerst naar de vergoeding per zorgverzekering. De meeste zorgverzekeraars hebben deze adoptie uitkering gewijzigd in een vergoeding voor zorg bij adoptie. 

Wat is de vergoeding bij geboorte uitkering en adoptie uitkering?

Bekijk in het onderstaande overzicht de vergoedingen per zorgverzekeraar.

Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp geboorte en adoptie uitkering? Dan kun je meer informatie vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding geboorte/adoptie-uitkering 2019 scoort gemiddeld: 7 2,3 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.