Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding kunstgebit 2019

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit is een prothese die de natuurlijke tanden gedeeltelijk of volledig vervangt wanneer deze verloren zijn gegaan door parodontitis of cariës. Het proces van de natuurlijke tanden tot een kunstgebit wordt volledig uitgevoerd door een tandheelkundige. In Nederland wordt het aantal personen met een kunstgebit geschat op een aantal van circa 3 miljoen personen.

kunstgebit zorgverzekering vergoeding
Een kunstgebit vervangt het gehele gebit

Waarom een kunstgebit?

Er zijn verschillende redenen waarom een kunstgebit nodig is of gewenst:

 • Niet meer tevreden over je eigen gebit.
 • Geen eigen gebit meer. Om allerlei redenen kun je de tanden en kiezen verliezen. (bijvoorbeeld na tandbederf, trauma, erfelijkheid)
 • De tanden en wortels zijn zodanig beschadigd, dat er geen andere oplossing meer is
 • De tanden en wortels staan te los in de kaak
 • Zodanig veel pijn hebben dat je het volledige gebit wilt vernieuwen
 • Het huidige kunstgebit is aan vervanging toe is omdat het is beschadigd of te vaak aangepast is om het weer passend te maken

Wat gebeurt er bij het plaatsen van een kunstgebit?

Een kunstgebit ligt vrijwel altijd los op het mondweefsel. Door het speeksel van de gebruiker kleeft de kunststof van het kunstgebit aan de weefsels in de mond. De mondspieren in de mond kunnen behulpzaam zijn in dit proces, doordat deze zorgen voor retentie of houvast. Wanneer iemand een kunstgebit krijgt is dit een zeer grote verandering. Een kunstgebit speelt namelijk een zeer belangrijke rol tijdens het eten en spreken. Een andere niet te vergeten verandering is de verandering in het uiterlijk. De tanden van een persoon zijn namelijk bijna altijd de eerste blikvanger. Wanneer er besloten is dat de cliënt een kunstgebit krijgt, dienen alle resterende natuurlijke tanden verwijderd te worden. Dit gebeurt meestal nooit in één keer. De tandarts trekt namelijk eerst de kiezen en pas in een latere afspraak de tanden. De tanden blijven dus nog even in de mond aanwezig, zodat de cliënt niet zonder tanden hoeft te lopen. Tussen deze behandelingen zit meestal een tijd van enkele weken. Het tandvlees waar de kiezen getrokken zijn, kan dan volledig en rustig genezen en herstellen. De cliënt dient het dus een aantal weken zonder kiezen te doen.

Hoe wordt een afdruk van de kaak gemaakt? 

Voordat de tandarts begint met het trekken van de tanden maakt hij allereerst een afdruk van de kaak. Dit wordt gedaan met een afdruklepel die gevuld is met speciaal afdrukmateriaal. In het tandtechnisch laboratorium worden de afdrukken gevuld met speciaal gips. Hierdoor ontstaat er een specifiek op maat gemaakt gipsmodel. Met de lepel wordt nog een afdruk gemaakt. Dit is om een nog nauwkeurig gipsmodel te krijgen. Wanneer u niet tevreden bent over uw tandkleur of stand van de tanden kunt u dit van te voren aan de tandarts vermelden. Hij kan dan rekening houden met de wensen.

Wanneer is het kunstgebit klaar?

In het verleden was het gebruikelijk dat de cliënt eerst een tijd rondliep zonder tanden, alvorens het kunstgebit geplaatst kon worden. Tegenwoordig is dit gelukkig niet meer het geval. Het kunstgebit wordt namelijk onmiddellijk geplaatst nadat de laatste tanden zijn getrokken. Het kunstgebit ligt dus direct over de verse wonden heen. Dat lijkt heel erg vreemd, maar het is een groot voordeel. Het kunstgebit ligt nu namelijk als een soort verband over de wonden heen.

Wat is de vergoeding voor een kunstgebit?

In de basisverzekering wordt het kunstgebit gedeeltelijk of volledig vergoed. Dit is geheel afhankelijk van een aantal factoren en het soort kunstgebit. Tevens dient bij de vergoeding van een kunstgebit wel rekening gehouden te worden met het wettelijke eigen risico. Deze dient betaalt te worden wanneer deze nog niet betaald is voor een andere behandeling. In bijna alle gevallen wordt het kunstgebit maar voor 75% vergoed. De resterende 25% kan eventueel wel vergoed worden, wanneer de verzekerde beschikt over een aanvullende zorgverzekering. Bij twijfel over de vergoeding kun je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar. 

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding kunstgebit 2019 scoort gemiddeld: 24 3,1 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.