Vergoeding kunstgebit 2025

Een kunstgebit kan echt een lifesaver zijn als je tanden aan vervanging toe zijn. Of je nu door ouderdom of andere redenen je tanden kwijtraakt, een kunstgebit kan je lach weer laten stralen. Maar wat kost zo’n kunstgebit nou eigenlijk? En belangrijker nog: krijg je een vergoeding voor een kunstgebit van je zorgverzekering in 2025? Vergelijk hier hier.

Wat is een kunstgebit eigenlijk?

Een kunstgebit, ook wel een gebitsprothese genoemd, is een vervanging voor al je tanden en kiezen. Je kent het vast wel van oma of opa, maar steeds meer mensen kiezen op jongere leeftijd al voor een kunstgebit. Soms heb je namelijk niet veel keus meer, bijvoorbeeld door een ziekte of een ongeluk. En eerlijk, tegenwoordig zien de gebitsprotheses er een stuk mooier en natuurlijker uit dan vroeger. Maar ja, zo’n mooi gebit kost natuurlijk wel wat.

Wordt een kunstgebit vergoed door je zorgverzekering?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: een kunstgebit wordt meestal vergoed door je zorgverzekering, maar hoe dat precies zit, hangt af van een paar dingen. Er zijn namelijk verschillende soorten kunstgebitten en verschillende regels als het gaat om de vergoeding van een kunstgebit. Laten we die even voor je op een rijtje zetten:

  • Volledig kunstgebit: Als je al je tanden mist, krijg je een volledig kunstgebit. De kosten hiervoor vallen onder de basisverzekering. Ja, je leest het goed! Maar je krijgt niet alles terugbetaald. Meestal vergoedt de zorgverzekering 75% van de kosten van je kunstgebit. De overige 25% moet je zelf bijleggen. Dit heet de eigen bijdrage.
  • Gedeeltelijk kunstgebit: Heb je nog wat tanden over en moet alleen een deel van je gebit vervangen worden? Dan valt dit onder de aanvullende verzekering. Dus helaas, de basisverzekering biedt geen vergoeding voor een gedeeltelijk kunstgebit. Je moet hiervoor echt een aanvullende tandartsverzekering hebben.
  • Kunstgebit op implantaten: Wil je dat je kunstgebit vastzit in je mond met implantaten? Dan wordt het ook deels vergoed door je basisverzekering, maar weer geldt: die eigen bijdrage moet je zelf ophoesten. Vaak zijn de kosten van een gebit op implantaten een stuk hoger, dus het loont echt om te checken of je aanvullende verzekering misschien een deel dekt.

Eigen risico en eigen bijdrage kunstgebit: hoe zit dat?

Goed, stel je voor: je bent toe aan een nieuw kunstgebit en je basisverzekering vergoedt een deel van de kosten. Maar wat betekent dat nou precies voor je portemonnee? Even simpel uitgelegd:

  • Eigen risico: De basisverzekering vergoedt 75% van de kosten van een volledig kunstgebit, maar daarvoor moet je eerst je eigen risico opmaken. In 2024 is het verplichte eigen risico 385 euro. Dus als je nog geen zorgkosten hebt gehad dit jaar, betaal je eerst die 385 euro zelf.
  • Eigen bijdrage: Zoals al eerder gezegd, vergoedt de zorgverzekering 75% van een volledig kunstgebit, maar die andere 25% moet je zelf betalen. Dat heet de eigen bijdrage 2025. Reken erop dat dit ergens tussen de 200 en 400 euro kan liggen, afhankelijk van welk soort kunstgebit je kiest.

Wat als je geen volledig kunstgebit nodig hebt?

Als je alleen een gedeeltelijk kunstgebit nodig hebt, valt dit meestal niet onder de basisverzekering. Dat betekent dat je hiervoor een aanvullende tandartsverzekering moet hebben. Deze vergoedt vaak een deel van de kosten, maar ook hier betaal je meestal een eigen bijdrage. Het kan echt verschillen per zorgverzekeraar en per polis, dus het is slim om van tevoren even te checken wat jouw verzekering precies dekt.

Vergoeding voor een gebitsprothese op implantaten

Wil je liever een kunstgebit op implantaten? Dat is een stukje luxer en stabieler, omdat het vastzit op metalen schroefjes (implantaten) in je kaak. Hierdoor zit het gebit steviger vast en kun je makkelijker kauwen en praten. Ook slinkt de kaak minder snel dan als je een kunstgebit zonder implantaten kiest.

Maar, dit “luxere” kunstgebit is natuurlijk ook duurder. Gelukkig vergoedt de basisverzekering ook een deel van deze kosten. Je basisverzekering vergoedt 90% van de kosten voor een ondergebit op implantaten. Voor een bovengebit op implantaten krijg je zelfs een vergoeding van 92%. Wel betaal je een eigen risico als je kiest voor een gebitsprothese op implantaten.

Kies je voor een boven- én ondergebit op implantaten? Dan vergoedt je zorgverzekering hiervoor 83%.

Hoeveel kost een kunstgebit?

Heb je geen aanvullende zorgverzekering in 2025 voor je gebit en geen basisverzekering die de kosten dekt? Dan kan een kunstgebit best prijzig worden. Reken op kosten die variëren van 500 tot wel 2.000 euro, afhankelijk van het type gebit dat je nodig hebt en of je implantaten wilt. Een kunstgebit is dus niet iets waar je licht over moet denken.

Waarom is het slim om je zorgverzekering te checken?

Het loont echt om goed naar je zorgverzekering te kijken als je een kunstgebit nodig hebt. Of je nu kiest voor een volledig kunstgebit, een gedeeltelijk kunstgebit of een gebitsprothese op implantaten, de kosten kunnen flink oplopen. Check daarom goed wat je verzekering vergoedt.

Heb je alleen een basisverzekering? Dan krijg je een deel van de kosten vergoed voor een volledig kunstgebit, maar moet je nog steeds een eigen bijdrage betalen. Heb je een aanvullende verzekering? Dan kan het zomaar zijn dat je meer vergoed krijgt, ook voor een gedeeltelijk kunstgebit.

Vergoeding reparatie kunstgebit

Is je kunstgebit kapot en moet deze gerepareerd worden? Dan vergoedt je zorgverzekering 90% van de kosten van de reparatie van je gebitsprothese.

Extra tips voor je kunstgebit

  1. Overleg met je tandarts: Je tandarts kan je precies vertellen welk soort kunstgebit voor jou het beste is en wat het gaat kosten. Hij of zij kan ook met je meedenken over hoe je de kosten laag kunt houden.
  2. Kijk naar de lange termijn: Een kunstgebit is een investering, en als je het goed onderhoudt, kan het jaren meegaan. Bespaar niet te veel op kwaliteit, want een goed passend kunstgebit kan je heel wat kopzorgen besparen.
  3. Verzeker jezelf goed: Heb je veel tandproblemen? Dan is het misschien slim om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Zo voorkom je dat je straks voor hoge kosten komt te staan.

Conclusie vergoeding kunstgebit 2025

Krijg je een vergoeding voor een kunstgebit? Ja, meestal wel, maar het hangt ervan af welk type gebit je nodig hebt. De basisverzekering vergoedt 75% van een volledig kunstgebit, maar je betaalt wel een eigen bijdrage en je eigen risico. Heb je een gedeeltelijk kunstgebit nodig? Dan valt dit onder een aanvullende verzekering. En voor een kunstgebit op implantaten geldt weer dat de basisverzekering 90% van de kosten dekt voor een ondergebit, en 92% van de kosten voor een bovengebit.

Dus, hoe je het ook wendt of keert, een kunstgebit kan behoorlijk wat kosten met zich meebrengen. Zorg ervoor dat je goed bent verzekerd en weet waar je aan toe bent. Want niets is vervelender dan een hoge rekening achteraf als je net je stralende nieuwe glimlach hebt.

kunstgebit vergoeding
Een kunstgebit vervangt het gehele gebit

 

Dit artikel is geschreven door:
Amber is verzekeringsexpert in hart en nieren. Ze heeft de afgelopen 4 jaar bij Geld.nl gewerkt en is een echte zorgverzekeringspecialist. Naast het schrijven van teksten houdt ze zich bezig met onderzoeken en verschijnt ze regelmatig als expert in de media.

Bekijk Amber op Linkedin.