Vergoeding orthomanuele geneeskunde 2025

Wat is orthomanuele geneeskunde?

Orthomanuele geneeskunde is geschikt voor verschillende klachten van het bewegingsapparaat. Het uitgangspunt is dat iedereen van oorsprong recht en symmetrisch van bouw is. Dit kan in de loop van het leven verstoord raken. De orthomanueel arts probeert de klachten die hieruit ontstaan op te heffen, door middel van korte, beheerste en gerichte druk op de botjes van de wervelkolom, de armen, benen of het bekken. Bepaalde klachten kunnen ook ontstaan door beklemde zenuwen in b.v. de rug. De orthomanueel arts behandelt patiënten van alle leeftijden. De meest voorkomende klachten waar een orthomanueel arts bij kan helpen zijn:
  • lage rugklachten
  • nekpijn
  • hoofdpijn (migraine)
  • schouder -en armklachten
  • hernia
  • whiplash
  • duizeligheid
De orthomanueel arts kan vaak ook verschillende aandoeningen opheffen, zoals bijvoorbeeld een tenniselleboog, frozen shoulder en rsi-klachten. Een behandeling is ook geschikt voor patiënten die nog klachten hebben na een herniaoperatie. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door een standsafwijking in de wervelkolom en het bekken. Met orthomanuele geneeskunde is het mogelijk om deze standsafwijking te corrigeren.

Oorzaak van de pijnklachten

Pijnklachten vormen meestal een belemmering in je dagelijkse bezigheden. De pijnklachten zijn belastend, om deze klachten minder voelbaar te maken, wordt een andere houding aangenomen om de pijnlijke plek te ontzien. Deze veranderende houding kan weer andere klachten veroorzaken. Er ontstaat een vicieuze cirkel omdat de pijn zich verplaatst. Soms is de oorzaak van de pijnklachten gemakkelijk vast te stellen. Ze kunnen het gevolg zijn van een val, verdraaiing, vertilling, verkeersongeluk of een langdurige overbelasting door een verkeerde houding. vergoeding orthomanuele geneeskunde 2019 Hoofdpijn kan behandeld worden door een orthomanueel arts

Is een behandeling pijnlijk en voor iedereen mogelijk?

Een behandeling is wel voelbaar, maar de meeste mensen ervaren geen pijn tijdens de behandeling. Na een aantal dagen kun je pijnklachten hebben, maar deze klachten verdwijnen weer na enkele dagen. Deze pijn kan zijn veroorzaakt door irritatie van een zenuw tijdens de behandeling. Niet iedereen kan worden behandeld door een orthomanueel arts. Bijvoorbeeld iemand die pas een ongeluk heeft gehad en mogelijk nog botbreuken heeft, of personen met een actieve gewrichtsontsteking.

Wat is de vergoeding orthomanuele geneeskunde van de zorgverzekeraar?

Orthomanuele geneeskunde wordt meestal gezien als een alternatieve geneeswijze. Voor een behandeling door een orthomanueel arts wordt geen vergoeding verstrekt vanuit de basisverzekering. Mogelijk heb je recht op een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit de aanvullende verzekering van je zorgverzekering, mits je deze hebt afgesloten. De arts moet dan wel geregistreerd staan bij de Nederlandse Vereniging van artsen voor Orthomanuele Geneeskunde. Het is raadzaam om de verschillende aanvullende verzekeringen goed met elkaar te vergelijken alvorens een keuze te maken. Bovenaan de website kun je de vergoeding orthomanuele geneeskunde 2021 bekijken.