Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding plastische / cosmetische chirurgie 2019

Wanneer worden plastische cosmetische ingrepen uitgevoerd?

De afdeling Plastische chirurgie is een chirurgisch specialisme in het ziekenhuis of in een privékliniek. Vaak wordt door de Nederlandse bevolking plastische chirurgie enkel geassocieerd met aanpassingen in cosmetische aard. Denk hierbij aan het herstellen van;

  • verminkingen
  • aangeboren afwijkingen
  • cosmetische operaties die geen medische noodzaak hebben. 

Dit is niet het geval, het specialisme is namelijk veel uitgebreider. Officieel heet het specialisme dan ook niet enkel Plastische chirurgie maar; Plastische, reconstructieve- en handchirurgie.

Kan het voorkomen dat plastische chirurgie nodig is na een ongeval?

Vaak wordt er na een ongeval gebruik gemaakt van de expertise van Plastische chirurgie. Naast de voor de hand liggende aandoeningen zoals brandwonden, grote littekens en aangezichtsletsels, wordt de plastische chirurg ook vaak ingeroepen voor onderliggende structuren zoals onder andere botten, pezen en bloedvaten. Vaak wordt er dan door de plastisch chirurg alles aan gedaan om deze onderliggende structuren te herstellen en het hierna zo mooi mogelijk te hechten, zodat het litteken zo mooi mogelijk geneest en herstelt.

plastische cosmetische chirurgie zorgverzekering vergelijken 2019
Bij een facelift is er geen vergoeding door de zorgverzekeraar mogelijk

Is handchirurgie van plastische chirurgie?

De afdeling handchirurgie is een kant dat vaak onderbelicht wordt op de afdeling Plastische chirurgie. Het overgrote aantal Nederlandse inwoners weet namelijk niet eens dat handchirurgie een onderdeel is van Plastische chirurgie. Door de uiterst gecompliceerde anatomie in de menselijke hand is de hand een grote chirurgische uitdaging. Doordat de hand bestaat uit vele belangrijke structuren zoals zenuwen, bloedvaten, spieren en pezen, op een zeer klein oppervla,k is dit ook een zeer gecompliceerde specialisatie. De specialisatie handchirurgie bestaat uit een zeer gevarieerd zorgaanbod. De plastische chirurg verhelpt aandoeningen, zoals onder andere een vinger of hand terugzetten na een bedrijfsongeluk, een ganglion, carpale tunnel syndroom, de ziekte van dupuytren, een triggerfinger, de quervain en dystrofie.

Wat is reconstructieve chirugie?

Een andere specialisatie op de afdeling Plastische chirurgie is reconstructieve chirurgie. Deze reconstructieve chirurgie is een oncologische operatie die verricht wordt in verband met de ziekte kanker. Dit kan zijn dat er een operatie plaatsvindt waarbij direct een tumor verwijderdt word, maar het kan ook een operatie zijn die pas maanden of jaren na de genezing plaatsvindt. De kaakchirurg haalt bijvoorbeeld een tumor aan de onderkaak weg, waarna de plastische chirurg de rest afmaakt. Een andere bekende oncologische behandeling die door de plastische chirurg verricht wordt, is de borstprothese. Wanneer de borst geamputeerd dient te worden kan de plastische chirurg dit zo mooi mogelijk herstellen.

Wat is de vergoeding voor plastische cometische chirurgie?

Een behandeling bij de plastische chirurg wordt nagenoeg bijna altijd vergoed door je zorgverzekering. Enkel wanneer het gaat om een cosmetische ingreep waarbij geen medische noodzaak is, worden de kosten niet vergoed. De behandelingen die niet vallen onder cosmetische ingrepen worden allemaal vergoed. Een borstprothese na een borstamputatie valt tevens niet onder een cosmetische ingreep en wordt hierdoor ook in zijn geheel vergoed.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding plastische / cosmetische chirurgie 2019 scoort gemiddeld: 7 3,3 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.