Vergoeding stottertherapie 2025

Stottertherapie kosten en vergoeding

Stottertherapie is een vorm van logopedische behandeling gericht op het verminderen van stotteren en het verbeteren van communicatievaardigheden. Het helpt mensen die moeite hebben met vloeiend spreken door technieken aan te leren die het spreken makkelijker maken. Wat kost stottertherapie? Wat is de stottertherapie vergoeding vanuit de zorgverzekering 2025? In dit artikel leggen we alles uit.

Voor wie is stottertherapie bedoeld?

Stottertherapie is zowel geschikt voor kinderen als volwassenen. 

  • Kinderen: Bij wie stotteren invloed heeft op hun spraakontwikkeling en sociale interactie.
  • Volwassenen: Die al langere tijd stotteren en dit willen verminderen of beter willen leren omgaan met hun spraak.
  • Ouders van jonge kinderen: Die begeleiding willen om hun kind te ondersteunen bij stotteren.

Is een verwijzing nodig voor stottertherapie?

Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts voor stottertherapie? Ja, een verwijzing van een huisarts, kinderarts of KNO-arts is meestal vereist om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de zorgverzekering 2025.

Kosten stottertherapie 2025

De kosten van stottertherapie verschillen per praktijk, duur van de sessie en de intensiteit van de behandeling. Je kunt gemiddeld uitgaan van:

  • individuele sessies: € 40 – € 60 per sessie.
  • groepstherapie: meestal goedkoper per persoon, afhankelijk van de groep en aanbieder.
  • intensieve programma’s: deze kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s.

Vergoeding stottertherapie zorgverzekering 2025

Goed nieuws! De basisverzekering 2025 vergoedt stottertherapie. Dat valt onder de noemer ‘logopedie’. Dit wordt vergoed als er sprake is van een medische indicatie. Dit geldt voor alle leeftijden.

Aanvullende zorgverzekering: slechts enkele verzekeraars vergoeden stottertherapie vanuit de aanvullende verzekering. Je ontvangt dan een vast bedrag per jaar.  In de voorwaarden lees je welke criteria hiervoor gelden. Bijvoorbeeld bij welke behandelaar je terecht kunt. Twijfel je? Neem dan vooraf altijd contact op met de verzekeraar.

Eigen risico stottertherapie

Krijg je de stottertherapie vergoed vanuit de basisverzekering, dan betaal je het eigen risico 2025. Dat geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Tot 18 jaar betaal je geen eigen risico. Als je een aanvullende verzekering hebt, dan betaal je geen eigen risico. Er geldt geen aparte eigen bijdrage.

Meestgestelde vragen over stottertherapie

  • Hoe lang duurt stottertherapie?
    Dat hangt af van de ernst van het stotteren. Voor sommige mensen zijn enkele maanden voldoende, terwijl anderen langdurige begeleiding nodig hebben, afhankelijk van de ernst van het stotteren en de voortgang.
  • Helpt stottertherapie echt?
    Ja, veel mensen ervaren minder spanning bij het spreken en meer zelfvertrouwen door stottertherapie. Het kan stotteren verminderen en het makkelijker maken om ermee om te gaan.
  • Wordt stottertherapie voor volwassenen vergoed?
    Ja, mits er een medische indicatie is en je een verwijzing hebt. Het valt onder logopedie binnen de basisverzekering.
  • Kan stottertherapie online worden gevolgd?
    Ja, steeds meer therapeuten bieden online behandelingen aan. Dit kan handig zijn voor mensen die niet in de buurt van een praktijk wonen.
  • Hoe vind ik een goede stottertherapeut?
    Zoek naar therapeuten die zijn aangesloten bij een erkende beroepsvereniging, zoals de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) of het StotterFonds.

Met stottertherapie kun je werken aan je spraak en zelfvertrouwen. Neem contact op met je huisarts of zorgverzekeraar voor advies over behandelingen en vergoedingen in jouw situatie.

 

Dit artikel is geschreven door:
Femke is verzekeringsexpert binnen ZorgverzekeringWijzer.nl. Ze is een echte zorgverzekeringspecialist en heeft meer dan 16 jaar ervaring. Naast het schrijven van teksten houdt ze zich bezig met onderzoeken en verschijnt ze regelmatig als expert in de media.

Bekijk Femke op Linkedin.

Zorgverzekering vergelijken