Achmea pleit voor gezamenlijke inkoop door ziekenhuizen

Achmea gezamenlijke inkoop ziekenhuizen

Zorgverzekeraar Achmea is een groot voorstander van het gezamenlijk inkopen van zorg door ziekenhuizen. Volgens de zorgverzekeraar kan op dit vlak behoorlijk veel geld bespaard worden. Achmea geeft aan dat zij verwachten dat ziekenhuizen een aantal miljoen extra kunnen besparen wanneer zij gezamenlijk en niet individueel inkopen.

De situatie nu is dat ieder ziekenhuis haar eigen leveranciers kiest en apart geneesmiddelen, hulpmiddelen en andere relevante zaken inkoopt. Zoals met veel zaken het geval is, geldt ook hier dat des te hoger de afname, des te lager de stukprijs. Juist daarom is zorgverzekeraar Achmea van mening dat ziekenhuizen hun krachten moeten bundelen om in de toekomst samen een betere prijs te bedingen voor alle benodigdheden.

Hoeveel er precies bespaart kan worden door de inkoop gezamenlijk te organiseren, is niet bekend. Achmea heeft geen concrete cijfers over de huidige tarieven die ziekenhuizen betalen voor geneesmiddelen en andere benodigdheden. De zorgverzekeraar gaat er echter vanuit dat ziekenhuizen momenteel te veel betalen en dat door over te schakelen naar een collectief inkoopproces een hoop geld bespaard kan worden.

Achmea zet haar stelling kracht bij door te verwijzen naar de aanpak van ziekenhuizen in het buitenland. Daar is het namelijk al de standaard dat de inkoop door ziekenhuizen collectief geregeld wordt. De zorgverzekeraar wil nu om de tafel gaan zitten met ziekenhuizen om te bepalen hoeveel men momenteel betaald en hoeveel er precies bespaard kan worden.

Last Updated on 10 september 2020 by Rob de Graaf