Al ruim 500 meldingen gedwongen verhuizing ouderen

Ouderen gedwongen verhuizen

Inmiddels hebben al ruim 500 ouderen en bezorgde mensen die moeten verhuizen omdat hun zorginstelling sluit, zich de afgelopen week gemeld bij het meldpunt Verplichte Verhuizing. Volgens de directeur van de patiëntenfederatie NPCF ervaren veel mensen verdriet en ongemak en wordt er te weinig gedaan om dit te voorkomen. Ook is er volgens de directeur onvoldoende samenwerking tussen de partijen die deze overgang moeten regelen.

In samenwerking met het nationaal Ouderenfonds en ouderenkoepel CSO opende patiëntenfederatie NPCF het meldpunt om ervaringen te verzamelen en eventuele knelpunten in kaart te brengen.

Kunduz akkoord

Er zijn niet alleen meldingen binnen gekomen van mensen die weten of vrezen dat ze moeten verhuizen maar ook van honderden bezorgde mensen. Volgens de directeur spreekt hier een grote betrokkenheid en bezorgdheid uit die breed gedeeld wordt. “We zien nu het resultaat van de afspraken die twee jaar geleden werden vastgelegd in het Kunduz akkoord. Ik maak me grote zorgen als ik dit zie en als ik denk aan alle veranderingen die nog komen gaan, houd ik mijn hart vast. Vandaar de oproep aan de staatssecretaris.”

Oproep tot centraal toezicht

De oproep die patiëntenfederatie NPCF doet aan staatssecretaris van Rijn is om centraal toezicht te gaan organiseren voor de verhuizingen. Evenals bij de veranderingen in de jeugdzorg pleit de federatie ook hier voor een orgaan met deskundigen die de boel in de gaten gaat houden. De directeur van de patiëntenfederatie zei vanochtend in het Radio 1-journaal dat kwetsbare mensen worden getroffen door de bezuinigingen. Beluister onderaan dit artikel het gehele interview.

Het meldpunt blijft geopend en mensen kunnen hun ervaring melden via het telefoonnummer 0900 60 80 100 (2c/min) van de OuderenOmbudsman of via de NPCF-zorglijn te bereiken via 030 29 16 777. Tot slot kunnen ervaringen ook worden gemeld via de online vragenlijst.

Bron: NPCF

 

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie