Nierdialyse: wat kost het en wat vergoedt de zorgverzekeraar?

Nierdialyse kosten

Nierdialyse is een behandeling die overlijden voorkomt en waarbij ongeveer 10% van de gezonde filterfunctie van de nieren kan worden overgenomen. Gezonde nieren zuiveren het bloed van allerlei afvalstoffen. Wanneer de nieren niet goed functioneren, wordt het bloed niet goed gezuiverd en is het noodzakelijk dit kunstmatig te doen.

Een nierdialyse is niet altijd direct noodzakelijk. Soms kunnen medicijnen en een speciaal dieet de noodzaak tot dialyse uitstellen. Wanneer de nieren op minder dan 10% van hun capaciteit werken wordt het bloed onvoldoende gezuiverd en wordt het lichaam langzaam vergiftigd. Tijdens de dialyse vindt er een uitwisseling plaats van vocht, zouten, zuren en afvalstoffen tussen bloed en spoelvloeistof langs een semipermeabel membraan.

Soorten dialyse
Er zijn twee verschillende methoden voor nierdialyse:

  • Hemodialyse – Bij deze methode wordt er gedialyseerd door middel van een kunstnier (semipermeabel membraan) die zich buiten het lichaam bevindt. Het bloed wordt uit het lichaam gepompt via een slang naar de kunstnier en wordt vervolgens weer teruggepompt naar het lichaam. Dit proces duurt ongeveer 4 uur en moet 3 tot 5 keer per week gebeuren. Hemodialyse vindt meestal plaats in het ziekenhuis, een dialysecentrum of soms thuis.
  • Peritoneaal dialyse – Hierbij is er geen kunstnier buiten het lichaam maar dient het buikvlies van de patiënt als het semipermeabel membraan. Via een slangetje dat operatief wordt ingebracht wordt de spoelvloeistof in de buikholte gebracht. Dit moet elke dag gebeuren en kan thuis of zelfs op het werk. Voor sommige patiënten volstaat het om alleen ‘s nachts te spoelen.

Peritoneaal dyliase

Bron afbeelding: Nierdialyse.nl 

Kosten dialyse *
De kosten van dialyse verschillen per ziekenhuis en contract welke zij met de zorgverzekeraars hebben afgesproken. Wij hebben hier helaas geen inzicht in op dit moment.

Vergoeding zorgverzekering
De kosten voor nierdialyse kunnen dus hoog oplopen. Maar vanuit het basispakket worden klinische en niet-klinische hemodialyse en peritoneaal dialyse vergoedt. Ook bijbehorende medisch specialistische zorg, onderzoeken, verpleging, medicatie en psychosociale begeleiding wordt vergoedt vanuit het basispakket. Er geldt een wettelijk verplicht eigen risico van uw zorgverzekering. In ons zorgvergoedingen overzicht kunt u meer lezen over de vergoeding van dialyse.

Wilt u meer weten of de oorzaak en behandeling van een nieraandoening? Bekijk hieronder een animatiefilm van GezondheidspleinTV.

 

* De kosten van de dialyse behandelingen zijn afkomstig van de website www.watkostdezorg.nl. Dit zijn de zogenaamde passantentarieven. Lees hier meer over de website en de betekenis van passantentarieven. 

Last Updated on 24 februari 2020 by Frans Kooning