Overheveling zorg naar gemeenten uitstellen

Overgeveling uitgesteld langdurige zorg

Als het aan GroenLinks, het CDA en 50PLUS ligt, dan gaat de langdurige zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten niet komend jaar al op de schop. Deze drie partijen pleitten gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris van Rijn (Volksgezondheid) voor een jaar uitstel tot 1 januari 2016.

Het overdragen van dagbesteding en begeleiding aan de gemeenten per 1 januari 2015 is volgens Mona Keijzer (CDA) te kort dag. Linda Voortman (GroenLinks) noemde de datum volstrekt onhaalbaar. “We kunnen het ons niet veroorloven om het mis te laten gaan met onze ouderen en gehandicapten”, aldus Voortman. 50PLUS ziet veel knelpunten en wil uitstel om de plannen zorgvuldig te kunnen uitwerken.

Steun

VVD, PvdA en D66 willen juist wel dat de gemeenten de verantwoordelijkheden al krijgen in het komende jaar om zo te voorkomen dat mensen onnodig lang in onzekerheid zitten. Vorige week verzekerde het kabinet zich van de steun van VVD, PvdA en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP voor de plannen door de eerder aangekondigde bezuiniging van ruim 3 miljard euro wat te verzachten. Voor 2015 is er daardoor 360 miljoen euro extra beschikbaar voor de zorg.

Stijgende kosten

Het kabinet wil de langdurige zorg hervormen om zo een einde te maken aan de stijgende kosten en om mogelijk te maken dat ouderen en gehandicapten langer thuis kunnen blijven wonen. Gemeenten en zorgverzekeraars worden meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen. De overheveling van deze taken gaat gepaard met een bezuiniging van 40% op de huishoudelijke verzorging. SP, PVV en 50PLUS spraken zich al eerder uit tegen de plannen die ze beschouwen als afbraak van de zorg. Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die voor de zomer nog in de Eerste Kamer moet worden behandeld.

Bron: Skipr

Last Updated on 10 september 2020 by Rob de Graaf