Zorgverzekeraar Achmea claimt onterechte declaraties terug

collectieve zorgpolis

Zorgverzekeraar Achmea heeft de afgelopen drie jaar teveel uitbetaald aan tandartspraktijken en gaan nu declaraties die ten onrechte zijn ingediend terug claimen. Volgens de zorgverzekeraar gaat in totaal om een bedrag van ongeveer 4 miljoen euro.De zorgverzekeraar gaat over tot het terug claimen van declaraties nadat zij intern onderzoek hebben ingesteld naar declaraties die door tandartspraktijken zijn ingediend in de periode 2010 – 2012. Daaruit heeft de zorgverzekeraar geconcludeerd dat er de afgelopen drie jaar behoorlijk veel declaraties ten onrechte zijn uitbetaald. Daarom heeft de zorgverzekeraar besloten dat het de moeite waard is om deze declaraties terug te claimen.

Inmiddels zijn de eerste brieven naar tandartspraktijken verzonden. Daarin worden de praktijken verzocht om het ten onrechte ontvangen geld terug te betalen. In sommige gevallen gaat het om flinke bedragen. Het is niet duidelijk of tandartspraktijken die voor duizend euro of meer in de mist zijn gegaan gebruik kunnen maken van een betalingsregeling.

De zorgverzekeraar geeft overigens aan dat zij de praktijken niet beschuldigen van het bewust indienen van deze declaraties. Achmea is van mening dat het declaratiesysteem waarmee tandartspraktijken in Nederland werken inmiddels flink verouderd is en niet eenvoudig in de omgang is.

De zorgverzekeraar zal binnenkort met de NZa en tandartsorganisaties om de tafel gaan zitten om zo een beter systeem voor het indienen van declaraties op touw te zetten. Sinds de afgelopen maanden is het al niet meer mogelijk om foutieve en onterechte declaraties in te dienen in het systeem. Deze declaraties worden automatisch geweigerd.

De NZa kwam vorige maand al naar buiten met het nieuws dat ten onrechte jaarlijks ongeveer 75 miljoen gedeclareerd wordt en de controle op deze declaraties ontbreekt. In sommige gevallen is het zelfs voor een leek vrij duidelijk zichtbaar dat de declaratie niet klopt. De autoriteit is daarom van mening dat de bevoegdheden van zorgverzekeraars om declaraties te checken moet worden uitgebreid.

Last Updated on 12 februari 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiƫnt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.