Fysiotherapie voor chronisch zieken niet terug in basispakket.

Fysiotherapie met chronische ziektes

Afgelopen Juni heeft de minister toegezegd te starten met het onderzoek of fysiotherapie weer terug in het basispakket kan komen bij artrose, reuma en claudicatio klachten. Echter moet hiervoor een advies worden gegeven door Zorginstituut Nederland, door een gebrek aan tijd en capaciteiten binnen ZN gaat dit nu niet gebeuren.

Guusje ter Horst, voorzitter van de Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) geeft aan zich dan ook onaangenaam verrast te zijn door deze actie.  Een adviserend instituut welke zich juist inspant voor de belangen van de patiënt zou hier toch juist achteraan moeten gaan.

Aanvankelijk was de wens om per 1 januari 2017, bovengenoemde problemen terug te brengen in het basispakket van de zorgverzekering. Vaak maken deze mensen nu veel en hoge kosten om zich te voorzien van een goede kwaliteit van leven. Een dergelijke uitvoering van deze wet zou een bezuiniging van 70 miljoen euro met zich meebrengen buiten het feit dat het een noodzaak is dat deze patiënten de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Voor patiënten met claudicatioklachten is er wel goed nieuws dat deze per 1 januari 2017 in het basispakket worden opgenomen.

We gaan afwachten wat de reactie van de minister gaat zijn op het bericht dat dit mogelijk door enkel tijdgebrek van Zorginstituut Nederland niet gaat plaatsvinden.

Wel is er bekend geworden dat er mogelijk ook in 2017 een uitbreiding komt van het basispakket met de volgende onderdelen:

  • Ooglidcorrecties met een flinke gezichtsbeperking
  • Borstconstructies voor vrouwen zonder aanleg voor borstontwikkeling
  • Besnijdenis voor mannen

Het laatste komt van een bron van de Volkskrant

Last Updated on 10 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.