PGB, hoe zit het nou precies?

PGB problemen

De afgelopen weken kan je geen krant openslaan of geen nieuwsjournaal missen waar het Persoonsgebonden Budget (PGB) in genoemd is. Wat is nou precies het PGB en waar is nou de ophef over op dit moment?

Wat is het PGB;

Het PGB is een bedrag wat je aan kan vragen om zelf zorg van in te kopen die je nodig hebt om door ziekte, handicap, ouderdom en / of hulp nodig hebt in de huishouding. Er zijn verschillende soorten van de PGB namelijk:

  • Ondersteuning bij vervoer, begeleiding of hulp in huishouding. Dit valt onder de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).  Dit kunt u bij de gemeente aanvragen
  • Jeugdhulp, dit valt onder de jeugdwet en dit kan je ook bij de gemeente aanvragen.
  • Langdurige zorg, denk hierbij aan hulp overdag of in de nacht om hiervoor in aanmerking te komen dan dient u een indicatie te hebben van het CIZ (Centraal Indicatiestelling Zorg).
  • Verpleging en verzorging, dit gaat via de ZVW budget PGB en dit loopt via je zorgverzekering.

Voor een uitgebreide analyse lees het artikel: Wat is PGB en hoe kan ik dit aanvragen

Waar gaat het nu fout en vanwaar de ophef?

Sinds het begin van dit jaar zijn er veel problemen ontstaan omtrent de uitbetalingen van de PGB’s aan de personen die dit gebruiken. Honderden zorgverleners zijn hierdoor gedupeerd geraakt maar niet alleen de zorgverleners kwamen hierdoor in het geding, ook de zorgvragers hebben geen zorg ontvangen doordat ze dit niet konden betalen.

Inmiddels zijn er vele partijen zoal de ombudsman en de stichting Per Saldo die zich bezighouden met de PGB kwestie en lijkt er nu eindelijk schot in de zaak te komen. Dit doordat de overheid het boetekleed aan moet trekken om toe te geven dat er fouten zijn gemaakt bij de invoering van de PGB. Dit vooral doordat er bij deze complexe wijziging van het product per januari 2015 te weinig voorbereiding is geweest om dit daadwerkelijk foutloos uit te voeren.

De laatste berichten zijn ook dat de gedupeerden recht hebben op een schadevergoeding doordat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de betalingen te laat heeft uitgevoerd. Stichting PGB schadeclaim is hier mee bezig.

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering ondanks het PGB?

Het is zeker mogelijk om voor de zorgverzekering een nieuwe zorgverzekering af te sluiten , alleen dien je dan wel indien je een ZVW PGB budget tot je beschikking hebt de aanvraag opnieuw in te dienen bij je nieuwe zorgverzekeraar. Start nu direct met je zorgverzekering vergelijken.

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie