Laat de verzekeraars helpen bij het wachten!

Helpt de zorgverzekeraar bij een wachtlijst?

Met grote regelmaat lees je in de krant artikelen over de lange wachttijd van sommige behandelingen binnen bepaalde ziekenhuizen. Dit heeft verschillende oorzaken zoals; personeelsgebrek maar ook centralisering van de zorg waardoor de druk voor een bepaalde operatie op een ziekenhuis in de regio komt te liggen, of dat de zorgverzekeraars niet genoeg zorg hebben ingekocht bij uw vertrouwde ziekenhuis. Wat kan je nou het beste doen als jij een van diegene bent die moet wachten op je behandeling en / of operatie?

Zorgverzekeraars kunnen hulp bieden bij wachtlijsten

Verschillende zorgverzekeraars bieden de klanten hulp in de vorm van wachtlijstbemiddeling, echter staat dit niet groot terug te vinden op de homepage van de zorgverzekeraars. Het is vaak dat de hulp pas wordt geboden op het moment dat de klant hier zelf over nadenkt en contact opneemt met de zorgverzekeraar. Want juist die verzekeraars kunnen ervoor zorgen dat u niet in uw eigen ziekenhuis maar in het ziekenhuis dichtbij u in de buurt wel sneller geholpen kan worden.

Transparantie zou beter moeten zijn

De zorgverzekeraars zouden hier veel opener en actiever in moeten zijn naar hun klanten toe meent directeur Diande Veldman van de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie. Hier is zij dan ook openlijk mee in het nieuws geweest de afgelopen week op onder meer BNR nieuwsradio. Hierin roept zij de zorgverzekeraars op om de klanten meer te helpen bij de wachtlijstenbemiddeling en niet alleen de klanten beter te bedienen op het moment dat de polissen moeten worden afgesloten aan het einde van het jaar.

Wat kunt u het beste doen als u moet wachten?

Indien u een behandeling en / of operatie moet ondergaan waarvoor u op een wachtlijst wordt geplaatst, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar. Het nadeel kan zijn dat u niet in uw eigen ziekenhuis de behandeling kan laten uitvoeren echter kunt u soms tot wel 4 weken sneller van uw klachten af zijn. Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel indien het bijzondere behandelingen en of operaties betreft die slechts in een aantal (academische) ziekenhuizen of kankercentra worden uitgevoerd. Nogmaals in veel gevallen kunnen ze dus wel degelijk iets voor u betekenen, stap daarom laagdrempelig naar uw zorgverzekeraar.

 

Bron: NPCF

Last Updated on 11 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiƫnt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.