Overstappers zorgverzekering op 1,1 miljoen.

1.1 miljoen overstappers

Het aantal overstappers naar een nieuwe zorgverzekering van het seizoen 2017 is in totaal uitgekomen op 1,1 miljoen overstappers. Dit is slechts 6,4 procent van het totale aantal verzekerden in Nederland, een lichte stijging van 0,1 procent ten opzichte van 2016. Dit blijkt uit het definitie rapport “zorgthermometer” van onderzoeksbureau Vektis welke jaarlijks de algehele markt van overstappers weergeeft.

Voornamelijk “nieuwe” overstappers

Vektis heeft dit jaar ook een mooie weergave van de frequentie van de overstappers waarbij je duidelijk kan zien dat 63% voor het eerst een overstap heeft gemaakt naar een nieuwe zorgverzekeraar. Neemt niet weg dat bijna 70 procent van de Nederlanders nog nooit een overstap heeft gemaakt vanaf het nieuwe zorgstelsel in 2006 in werking is getreden, opmerkelijk want in elf jaar tijd verandert de zorgbehoefte van een consument, denk aan kraamzorg wat je nog in je pakket hebt als je de vijftig bent gepasseerd of extra fysiotherapie na die operatie welke je niet meer gebruikt, aldus Frans Kooning van ZorgverzekeringWijzer.nl

Dalend aantal zorgverzekering polissen.

Mede door het aandringen van minister Schippers (VWS) welke pleitte voor een transparantere markt binnen de zorgverzekeringen zien we een afname van het aantal polissen. Voor het jaar 2017 kon men kiezen uit 58 polissen waar er twee jaar eerder nog uit 71 polissen  gekozen kon worden.  Ook het aantal zorgverzekeraars is afgenomen, dit mede doordat Azivo is opgegaan in het Menzis concern, dit aantal komt uiteindelijk neer op 24 zorgverzekeraars ofwel de risicodragers van de polissen.

Naturapolis het meest populair

Bij het kiezen van de zorgverzekering kon men in 2017 kiezen uit drie verschillende soorten polissen. Natura, Restitutie en Combinatiepolis. Wat we zien is dat de meeste mensen kiezen voor een naturapolis waarbij de keuzevrijheid niet altijd 100% is gegarandeerd indien men kiest voor een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten. Uitleg over de polis nodig? Lees dan ons artikel wat is het verschil tussen de polissen van de zorgverzekering.

 

Lichte daling aanvullende dekking zorgverzekering

Het basispakket van de zorgverzekering is voor iedereen verplicht, een aanvullende dekking kan wenselijk zijn indien u gebruik maakt van zorg. Dit jaar zien we een lichte daling van 0.2 procent van de verzekerden die een aanvullende dekking heeft afgesloten. Een opvallend detail hierin is wel dat de mensen die een collectieve zorgverzekering hebben afgesloten via bv hun werkgever of via ZorgverzekeringWijzer vaker een aanvullende dekking hebben dan anderen,  88,7 % om 74,6%.

Bron: Vektis

Last Updated on 11 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.