Zorgkosten bedragen 711 euro per persoon

Zorgkosten stijgen

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) heeft afgelopen week de cijfers bekend gemaakt met betrekking tot de zorgkosten per persoon van 2015. Dit gaat over het totaalbedrag van het eigen risico, eigen bijdragen en overige niet vergoede kosten binnen de gezondheidszorg.

Forse stijging zorgkosten over de afgelopen jaren.

Je hoort het eigenlijk al steeds vaker dat de consumenten klagen over het feit dat de kosten van de zorg fors aan het stijgen zijn. Daar waar vele verlangen naar het ziekenfonds waar je voor een paar tientjes je premie betaalde bedragen de zorgkosten nu al gemiddeld 1200 euro per jaar. Dit is dan ook terug te zien in de zorgkosten die daar dus nog eens bovenop komen. Vijftien jaar geleden bedroeg dit 80% minder dan de huidige 711 euro! Niet gek dus als je bedenkt dat je vroeger voor een veel lager bedrag dezelfde zorg kon krijgen. De oorzaak van de stijging licht vooral in de zorg zelf, de zorg wordt duurder, de mensen leven langer wat met zich meebrengt dat dit meer gaat kosten. De kosten voor behandelingen rijzen de pan uit, wat mede door minister Schippers nog enigszins binnen de perken blijft en vergeet niet de verschuivingen binnen de zorg, van thuiszorg naar verpleeghuis en van wmo naar wet lz. Geen wonder dat de politiek hier deze dagen dan ook op inspeelt om deze kosten te verlagen.

Politieke partijen en de verkiezingen 2017

De zorg lijkt ook de komende verkiezingscampagne een speerpunt voor vele politieke partijen. Daar waar een nationaal zorgfonds inmiddels zijn rust lijkt te hebben gevonden en dit redelijk van de baan lijkt geschoven komen er wel meer realistische scenario’s naar voren. Enkele voorbeelden die op de lijsten van de politieke partijen staan zijn:

  • Verlaging en / of afschaffing van het eigen risico van de zorgverzekering. Op zich een prima punt om dit af te schaffen, alleen hebben de zorgverzekeraars al aangegeven dat de zorgpremie dan een forse stijging moet maken om dit bedrag te compenseren. Andere opties zijn het verhogen van de inkomestenbelansting met 1% en het stoppen van stijgende AOW en stoppen van vakantietoeslagen bij mensen met een uitkering.  Kortom, dit zal een vestzak, broekzak uitkomst gaan krijgen.
  • Uitbreiding van het huidige basispakket, hierdoor zullen bepaalde groepen welke nu niet op de chronische lijst staan wel gebruik kunnen maken van alle facetten van de zorg zonder hier een dure aanvullende dekking voor af te sluiten. Echter ligt hier ook weer de bal bij de zorgverzekeraars die hebben aangegeven dat de zorgpremie hierdoor zal stijgen.

Het is dus nog afwachten hoe de verkiezingen gaan lopen en of deze plannen dan daadwerkelijk uitgevoerd zullen worden. Alleen bij alle opties die tot dusverre naar voren zijn gekomen betekent dit dat de zorgpremie 2018 gaat stijgen. Je zorgpremie vergelijken zal dan nog meer besparingen kunnen gaan opleveren in dergelijke situaties. Zowieso is dit ten alle tijden verstandig daar op dit moment 70% van de consumenten nog nooit een overstap heeft gemaakt. Mocht iedereen echt wakker worden pas dan kan je een marktwerking creëren zoals hij ooit is bedacht en zullen de zorgverzekeraars meer met elkaar gaan concurreren.

Uiteraard houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de zorgverzekeringswereld!

Last Updated on 11 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.