Hogere kosten voor zieken door verhoging eigen risico?

Eigen risico zorgpremie

Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft recentelijk een analyse gemaakt, aan de hand van de zorgkosten tussen de patiënt met een verhoogd eigen risico en de patiënt zonder een verhoogd eigen risico. Hieruit blijkt dat de “ziekere” patiënten meer kosten maken dan de “gezonde” patiënten met een verhoogd eigen risico, in ruil voor een vaak lagere premie.

Het CPB pleit er dan ook voor om het verhoogd eigen risico te laten schrappen, daar het volgens hen het solidariteitssysteem van de gezondheidszorg aantast. Het is nu namelijk zo dat deze groep met een verhoogd eigen risico ook gewoon kosten maakt via de huisarts, alleen is hierdoor wel de ziekere patiënt 5 euro duurder uit per maand, aangezien dit bespaart kan worden, aldus het CPB.

Eigen risico verhogen?

Het eigen risico blijft voorlopig tot 2021 staan op 385 euro, heeft de zittende regering besloten tijdens de verkiezingen. Tot dusverre zal de mogelijkheid tot het verhogen van het eigen risico dan ook blijven bestaan. Je kunt bij vele verzekeraars kiezen voor een verhoging van het eigen risico tot 885 euro per maand, wat al snel een besparing kan opleveren van 20 euro per maand. Je kunt hier meer over lezen op de pagina: eigen risico zorgverzekering.

Minister Bruins is nog niet overtuigd volgens de analyse van het CPB, laat hij weten als reactie op dit onderzoek.  “Het onderzoek bewijst niet dat het vrijwillige eigen risico de solidariteit aantast, het gaat hier slechts om kleine bedragen”. Volgens Laura van der Geest, directeur van het  CPB is dit wel degelijk het geval: “wat klein is, kan altijd groter worden”.

Wil je bekijken welk voordeel het verhogen van je eigen risico kan betekenen voor je zorgkosten? Start dan nu met het vergelijken van je zorgverzekering op ZorgverzekeringWijzer.nl. Let op! Je kunt pas vanaf het einde van het jaar weer overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Vanaf 12 November zullen alle prijzen weer gepubliceerd zijn op onze website en verwerkt in de zorgvergelijker.

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.