Veranderingen basispakket 2019

verandering zorgverzekering

Na eigenlijk een vrij lange periode voor zorgverzekering begrippen hebben we weer nieuws over de veranderingen van het basispakket 2019. Deze keer hebben wij een aantal wijzigingen ontvangen die we jullie kunnen mededelen.

Hulp bij overgewicht in basispakket 2019

Vanaf 2019 kunnen huisartsen voor patiënten met overgewicht een Gecombineerd Leefstijl Interventie programma (GLi) voorschrijven. Dit heeft de minister ons de afgelopen week laten weten. Het doel van het programma, is om mensen aan het sporten te krijgen en bewuster te laten worden van de voeding die ze nemen. Al vanaf 2006 zijn er onderzoeken, waaruit blijkt dat een gezonde voeding en levensstijl bijdragen aan minder aandoeningen en dus minder zorgkosten, denk hierbij aan diabetes of hart en vaatziekten. Uiteindelijk is het natuurlijk gewoon prettig dat iedereen zich beter en gezonder gaat voelen en de zorgkosten hierdoor ook nog eens dalen. Een behandeling voor bovenstaande ziektebeelden kost per slot van rekening veel geld!

Oefentherapie voor COPD-patiënten in basispakket 2019

Een mooi gebaar voor de COPD-patiënten, die eerder zelf de eerste 21 behandelingen voor de oefentherapie moesten betalen. Nu het echter op de chronische lijst is opgenomen, komen zij niet meer voor dit probleem te staan. Wel zal de behandeling worden beperkt tot maximaal 70 behandelingen in het eerste verzekeringsjaar. Afhankelijk van de classificatie van de COPD (Gold Classificatie I – IV) zullen het aantal vervolgbehandelingen worden vastgesteld.

Maximale eigen bijdrage voor medicijnkosten in basispakket 2019

Op dit nieuws zaten veel mensen (vooral ouders van kinderen met ADHD) op te wachten. In 2019 zullen de maximale kosten voor de eigen bijdrage van medicatie op 250 euro worden gesteld. Ouders van kinderen met ADHD lopen regelmatig tegen dit probleem aan daar er bijna geen verzekeraars te vinden zijn die deze medicatie dekken en dit loopt in sommige gevallen zelfs op tot 2000 euro per jaar!

Paracetamol verdwijnt uit het basispakket

Zat dit erin dan.. hoor ik je denken..jazeker! Vooral veel chronische groepen gebruiken paracetamol 1000 mg, welke tot dusverre in het basispakket werden gedekt. Echter op een ook al langer bestaand advies van Zorginstituut Nederland, heeft de minister besloten dat alle medicatie die men zelf kan aanschaffen en relatief lage kosten hebben ,te verwijderen uit het basispakket. In zijn totaliteit zal hier een besparing mee worden gerealiseerd van ongeveer 20 miljoen euro.

Wilt je ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de zorgverzekeringen en een bericht ontvangen wanneer je weer kunt starten met je zorgverzekering vergelijken? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, onderaan deze pagina!

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.