Besparen op je zorgverzekering in 2021?

besparen op je zorgverzekering

Natuurlijk wil jij besparen op je zorgkosten, maar hoe pak je dit het beste aan? Want, zoals je wellicht al vernomen hebt van je zorgverzekeraar, ga ook jij volgend jaar weer een paar tientjes meer betalen aan je zorgverzekering. Besparen is dan wellicht niet het beste woord, want wij zijn van mening dat je niet moet bezuinigen op je zorgverzekering, maar wel kritisch moet kijken naar welke middelen er nodig zijn. In dit artikel nemen we je mee met een aantal punten waar je goed naar kunt kijken en waardoor je kunt besparen op je zorgverzekering.

Schrijf je wensen op en wees kritisch!

Verwacht jij volgend jaar zorgkosten te maken, zit er een operatie aan te komen of  ben je zwanger? Dan zijn er wellicht veranderingen op komst waardoor je deze nu extra kunt meeverzekeren om straks kosten te besparen. Ook is het verstandig om te bekijken wat er nou eigenlijk in je zorgpakket zit op dit moment, misschien kunnen er wel een aantal zaken weer uit verdwijnen waardoor je weer extra kunt besparen op je zorgverzekering.

Verhogen van je eigen risico?

Ieder jaar krijgen wij weer de vraag, moeten wij het eigen risico verhogen? Als jij gezond bent en geen zorgkosten verwacht, dan is dit zeker het overwegen waard. Een dergelijke verhoging kan je al snel een voordeel opleveren tot wel 300 euro op jaarbasis. Maar dan is het daarnaast wel belangrijk dat je een buffer achter de hand hebt, dat als je kosten moet maken je hier wel over kunt beschikken en je hierdoor niet in financiële problemen komt. Wij hebben een overzicht gemaakt waardoor je kan kijken of het voor jou handig is om dit te doen op: Vrijwillig verhogen eigen risico ja / nee.

Collectieve of Gemeentepolis?

Dit is ook wel een interessant voorbeeld om naar te kijken, vaak zien we namelijk dat er veel collectiviteiten zijn waarbij gebruik wordt gemaakt van kortingen. Echter zijn veel kortingen de afgelopen jaren geschrapt en is de maximale korting nog maar 5%, welke overigens in 2023 helemaal gaat verdwijnen. Maar vorig jaar zagen wij al dat ook de gemeentepolissen, niet altijd goedkoper zijn dan de reguliere polissen die nu op de markt zijn. Hier geldt ook dat je goed inzicht moet hebben in je zorgbehoeftes en deze goed gaat vergelijken. Dit kan eenvoudig middels onze zorgvergelijker. Geef hier je wensen aan en je ziet exact wat je volgend jaar gaat betalen, vergelijk deze met je huidige aanbod van je verzekeraar en je ziet direct het verschil en of jij kunt besparen op je zorgverzekering in 2021!

Welke basisverzekering kies je dan?

Tja, ook hierin schuilt een risico! Ga jij voor de goedkoopste zorgverzekering zonder keuzevrijheid en ga je straks zorgkosten maken, ook al verwachtte je deze niet dan kan dat wel eens vreemd lopen. Bij veel goedkope zorgverzekeringen kan men namelijk enkel gebruik maken van de gecontracteerde zorgverleners, dat wil zeggen dat als jouw zorgverzekeraar hier geen contract heeft, ze soms tot slechts 65% van de marktconforme prijs vergoeden. Dan moet je dus ineens veel geld extra bijbetalen, want dit kan aardig in de papieren lopen. Wees er dus bewust van dat jouw zorgverlener of ziekenhuis in de buurt is gecontracteerd door jouw zorgverzekeraar. Anders kan je het beste kiezen voor een restitutiepolis ofwel volledige keuzevrijheid waarbij je zorgverzekeraar 100% van het marktconforme tarief moet vergoeden.

Kinderen altijd meeverzekeren bij de beste polis

Heb je kinderen, verzeker deze dan altijd op de ouder die de meest uitgebreide polis heeft, dit kan vaak interessant zijn als ze straks een beugel nodig hebben of fysiotherapie. Ook dan kun je weer iets besparen op je zorgverzekering in 2021!

Waar wacht je nog op? Start hier direct met je zorgverzekering vergelijken!

 

Last Updated on 16 december 2020 by Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.