Catastroferegeling voor zorgverzekeraars?

budgetpolis

Ook de zorgverzekeraars worden geraakt op dit moment, de kosten zullen fors toenemen door het coronavirus. Dat wordt op dit moment veroorzaakt door de vele extra zorgkosten op dit moment. Maar ook door de uitgestelde behandelingen en reguliere zorg die op een later moment zeker terugkomen.

Wat gaat dit concreet betekenen voor ons?

Zorgverzekeraar CZ en zorgverzekeraar Menzis luidden vandaag de noodklok bij het presenteren van de jaarcijfers. De rode cijfers komen voort uit de opkomende zorgkosten tijdens deze crisis maar ook de beurzen die dieper het rood in gaan de laatste dagen. De zorgverzekeraars beleggen altijd veel van de gelden om hier rendement uit te behalen. Echter zijn ze op dit moment het rendement van 2019 al kwijt door de dalingen de afgelopen dagen. Er bestaat nog een uitweg, iets waar beide verzekeraars vandaag “spontaan” over zijn begonnen. Dit is de “catastroferegeling” ofwel artikel 33 van de Zorgverzekeringswet, waar verzekeraars aanspraak op kunnen maken ten tijden van natuurrampen, kernrampen of, zoals nu het geval is, een pandemie.

Hoe werkt de catastroferegeling precies?

Artikel 33 van de Zorgverzekeringswet, bevat het onderdeel over de extra bijdrage die het Zorginstituut kan toekennen aan de zorgverzekeraars ten tijde van een pandemie. Zo staat er duidelijk omschreven: De extra bijdrage vormt voor de zorgverzekeraar een tegemoetkoming in de kosten aan zorg of andere diensten ten gevolge van een catastrofe die hij in het catastrofejaar en het daaropvolgende kalenderjaar tezamen, moet dragen.

De bijdrage krijgt men uiteraard niet zomaar, men moet wel aan bepaalde eisen voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. De hoogte van de regeling is afhankelijk van het aantal verzekerden, premies, en overige gelden die de zorgverzekeraars normaliter ontvangen. Hierover zullen we op een later moment meer informatie ontvangen aldus het Zorginstituut.

Voor het gehele artikel 33 verwijzen wij je naar de website van de overheid.

Gaat mijn zorgverzekeraar straks failliet?

In theorie is een zorgverzekeraar ook gewoon een bedrijf, en het zou kunnen dat deze failliet zou gaan. Echter zouden ze volgens de solvabiliteitsregels van de Europese Unie, vele honderden miljoenen achter de hand moeten houden om dit op te vangen. En als we dan straks zien dat ze toch meer kosten moeten gaan maken, gaat de overheid ze dan helpen met de zogeheten catastroferegeling? Komen we dan toch op het moment waarop blijkt dat dhr. Oomen (oud directeur van zorgverzekeraar DSW) die al in 2013 voorspelde dat de zorgverzekeraars “too big to fail” zijn? Of zien we straks een forse stijging van de zorgpremie 2021 om deze klappen op te vangen? Vooralsnog gelukkig dus geen reden om je zorgen te maken, want ook deze bedrijven zullen worden geholpen door de overheid voorlopig.

Zodra wij meer informatie hebben over deze actuele ontwikkelingen zullen wij dit artikel updaten.

 

Last Updated on 28 december 2020 by Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiƫnt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.