Zorgverzekeraars delen kosten in “Coronatijden”

kosten

De zorgverzekeraars slaan deze tijden, door de crisis, de handen in elkaar. Ze gaan nauw de samenwerking opzoeken met de concurrenten, om aan oplossingen te komen en de kosten te delen. Dit laat directeur Petra van Holst van Zorgverzekeraars Nederland vandaag weten.

Meer kosten in de zorg, verzekeraars hebben potjes!

De ziekenhuizen moeten de broekriemen strak aantrekken deze crisistijden. Er moeten vele nieuwe apparaten worden aangeschaft zoals beademingsapparatuur. Evenals de vele hulpverleners die moeten worden betaald, die nu bovenop de normale kosten komen. Deze zijn noodzakelijk om de zorg op vooral de intensive care afdelingen te laten doordraaien.

Zorgverzekeraar CZ bevindt zich vooral in het epicentrum, de overige verzekeraars hebben dan ook gezegd dat zij de extra kosten die zij moeten maken gaan delen. Zij hebben hier allemaal “potjes” voor opgebouwd als reserves. De zorgverzekeraars hoeven zich overigens niet veel zorgen te maken, want zoals wij afgelopen week al lieten weten zullen ook deze ondernemers worden geholpen door de overheid. Lees ook: Catastroferegeling voor zorgverzekeraars.

Wat gebeurt er tijdens de volgende Fase?

De verwachtingen zijn dat de “corona patiënten” straks worden onderverdeeld onder verschillende ziekenhuizen. Dus ziekenhuis A is voor de corona patiënten, ziekenhuis B gaat de planbare zorg uitvoeren.

De zorgverzekeraars hebben dan ook aangegeven dat hier ook contractueel naar gekeken zal worden. Daar het normaliter best zo kan zijn dat een bepaald ziekenhuis niet is gecontracteerd door jouw zorgverzekeraar. Dit kan gebeuren indien je een budget of een naturapolis hebt waardoor er normaliter geen 100% vergoeding wordt verstrekt bij niet gecontracteerde zorg! Tip voor volgend jaar, betaal een paar euro extra en je hebt een restitutiepolis waardoor je altijd een goede dekking en keuzevrijheid hebt!

Deze gecontracteerde zorg zal mogelijk ook worden uitgebreid in de tweede lijn, denk hierbij aan fysiotherapie en revalidatiezorg. Na een periode van koorts en ontstekingen en al helemaal bij een intensive care opname, dient men een lange periode te revalideren. De zorgverzekeraars gaan de komende periode in onderhandeling met niet gecontracteerde zorgverleners om te kijken hoe de volgende fase aan te pakken voor de verzekerden.

Stijging van de zorgpremie?

De zorgverzekeraars hebben al gezegd dat ze veel extra kosten maken. Natuurlijk zal er een correctie komen vanuit de overheid ter compensatie van deze kosten. Echter verwachten wij dat dit niet voldoende gaat zijn, wat betekent dat de zorgpremie 2021 gaat stijgen.

Last Updated on 28 december 2020 by Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.