Solvabiliteitseisen van de zorgverzekeraars?

eigen risico 2022

Wat is dat nou precies, de solvabiliteitseisen waar de zorgverzekeraars aan moeten voldoen en waarom heeft dit invloed op de zorgpremie? Eén van de redenen waarom de zorgpremie dit jaar stijgt is dat de zorgverzekeraars moeten voldoen aan de eisen van de Europese Unie. Daar waar ze voorheen gebruik konden maken van deze buffers om de zorgpremie onder de kostprijs te verkopen kunnen ze dat dit jaar helaas niet meer doen.

Solvabiliteitseisen wat is dat dan precies?

De Solvabiliteitseisen wil zeggen dat een zorgverzekeraar direct aan zijn betalingsverplichtingen kan doen indien dat noodzakelijk zou zijn. Het is een verhouding tussen het vreemde vermogen en het eigen vermogen. Om te voorkomen dat een zorgverzekeraar “omvalt” zijn deze eisen wettelijk vastgelegd aan een minimum. Dit wordt dan weer onderschreven door de Europese richtlijnen middels de Solvency II richtlijnen.

Waar is de solvabiliteit op gebaseerd?

De solvabiliteit die op dit moment geldt is 11% eigen vermogen voor de zorg uit het basispakket. Voldoet een zorgverzekeraar hieraan, dan hebben zij een solvabiliteit van 100%.

Op het moment van schrijven hebben de zorgverzekeraars een gemiddelde solvabiliteit van 146%. Bron: Nederlandse staat.

Echter hebben wij ook te maken met een marktwerking, dit zorgt ervoor dat er ieder jaar veel consumenten kunnen overstappen naar een andere zorgverzekering. Vaak levert dit per saldo, vooral voor diegene die nog nooit zijn overgestapt, een forse besparing op in de kosten voor de consument. Mede daardoor, door de mogelijkheid tot overstappen hanteren de zorgverzekeraars iets grotere buffers dan noodzakelijk, om niet direct in de problemen te komen indien de uitstroom te groot is.

De zorgpremie gaat stijgen

Wat dus duidelijk is, is dat de zorgpremie gaat stijgen, dat zien we dan ook terug in de bekendmakingen van de zorgpremies tot dusverre. Aan de solvabiliteitseisen kunnen zowel wij als consument, noch de verzekeraars, iets veranderen.

Wat jij wel zelf kunt doen is de zorgverzekering vergelijken, middels onze zorgvergelijker kun je eenvoudig een verzekering afsluiten die bij je past. Door een juiste selectie te maken met een inschatting van de te verwachten zorg, voorkom je dat je straks extra kosten gaat maken. Alsmede zie je vervolgens in de resultaten direct de resultaten die het beste passen bij de door jouw geselecteerde keuzes, gerangschikt vanaf de goedkoopste zorgpremie.

Wanneer kun je dit het beste doen? Je kunt er nu al mee beginnen, echter zijn alle zorgverzekeraars verplicht om uiterlijk 12 november 2020 hun zorgpremies publiekelijk te maken. In de nacht van 12 op 13 november zal alle data worden geladen in onze vergelijker om daarna jullie te voorzien van de meest actuele data waarmee je een zorgverzekering op maat kunt afsluiten!

Last Updated on 17 december 2020 by Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.