Kosten spoedeisende hulp of huisarts?

overstappers zorgverzekering

Het kan natuurlijk voorkomen dat je plots medische hulp nodig hebt, echter blijven er nog keuzes over waar je deze expertise gaat bezoeken namelijk de huisarts of de spoedeisende hulp. Bevind jij of iemand zich in een levensbedreigende situatie, laat dan duidelijk zijn dat je direct 112 moet bellen! Is er een ander medisch probleem waar je hulp voor nodig hebt, maar waarbij je geen direct levensgevaar hebt, zoals bij klachten na val of sporten, contacteer dan je huisarts of de huisartsenpost.

Wat zijn de kosten voor spoedeisende hulp?

Ga je direct door naar de spoedeisende hulp, dan gaat dit ten alle tijden ten koste van je eigen risico van de zorgverzekering. De kosten voor alleen al een bezoek aan de Spoedeisende hulp zijn gemiddeld rond de 350,- euro. Dan hebben we het enkel over dat moment en niet de eventuele vervolgconsulten. Deze kosten zullen worden ingehouden van je eigen risico en daar dien je de eerste 385,- euro aan kosten zelf te betalen (mits je deze vrijwillig hebt verhoogd, dan 885,- euro), dit geldt voor iedereen. Echter ben je al door deze kosten heen, bedenk dan ook alsnog of je hier wel gebruik van wilt maken. Zoals eerder beschreven zijn de kosten voor een bezoek aan een spoedeisende hulp redelijk hoog. Als je klachten hebt die kunnen wachten, ga dan alsnog naar de huisarts, deze is goedkoper en daardoor help je mee om de stijgende zorgkosten tegen te gaan.

Kan je altijd 24/7 de huisarts bezoeken?

Tijdens kantoortijden is het heel eenvoudig, je belt je huisarts en deze maakt een inschatting of je direct gezien moet worden of dat je kunt wachten tot de volgende dag. Daarna zal hij bepalen wat de beste behandeling voor je is en hij kan je eventueel doorsturen naar het ziekenhuis indien dit nodig is. In veel gevallen kan een huisarts prima een behandeling zelf uitvoeren. Na kantoortijd kun je ten alle tijden terecht bij een huisartsenpost, wel is het handig dat je vooraf telefonisch contact met hen opneemt of je langs kunt komen en welk tijdstip dan het beste schikt. De kosten van de huisarts vallen ook onder de basisverzekering maar hiervoor geldt GEEN eigen risico. Kan je dus wachten met klachten die niet levensbedreigend zijn, ga dan ten alle tijden naar de huisarts.

Maak je kosten voor de zorg maar is het niet jouw schuld?

Het kan gebeuren dat je door toedoen van derden in een ziekenhuis belandt, denk hierbij aan een aanrijding of valpartij veroorzaakt door een ander. Ben je hierdoor je eigen risico kwijt en heb je wellicht derving van inkomsten? Dan is het handig om contact op te nemen met deze persoon en deze aansprakelijk te stellen voor de kosten die jij hierdoor maakt en inkomsten die jij hierdoor misloopt. In principe vallen deze kosten onder de aansprakelijkheidsverzekering van deze persoon die hij of zij heeft afgesloten. Wellicht een goed moment om te kijken of je hier zelf ook goed verzekerd voor bent, bekijk hier de mogelijkheden voor een aansprakelijkheidsverzekering. Tevens kan je zorgverzekeraar hierbij helpen, deze hebben vaak een aparte afdeling om jou hierin bij te staan!

Zoals je hebt kunnen lezen kunnen we met zijn allen jaarlijks echt miljoenen besparen op de zorgkosten die nu onnodig gemaakt worden, willen we de zorg betaalbaar houden en ervoor zorgen dat de zorgpremie niet blijft stijgen, kunnen we hier alvast mee beginnen!

Last Updated on 15 januari 2024 by Team ZorgverzekeringWijzer

Het deskundige team van ZorgVerzekeringWijzer, staat continu voor u klaar! Van het laatste nieuws binnen de wereld van de zorgverzekeringen of je te helpen met je zorgverzekering vergelijken.

Kom je ergens niet uit of wil je iets van ons weten, mail ons gerust en wij proberen je zo snel mogelijk op weg te helpen in de jungle van de zorgverzekeringen!