Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

NZa ziet meer macht zorgverzekeraars als positieve ontwikkeling

NZa ziet meer macht zorgverzekeraars als positieve ontwikkeling

16 okt 2013

De Nederlandse Zorgautoriteit is van mening dat de toename van de macht van zorgverzekeraars niet perse een slechte ontwikkeling is. Theo Langejan, voorzitter van de NZa, gaf deze week tegenover het NRC Handelsblad aan dat dankzij de extra macht die zorgverzekeraars vandaag de dag hebben de kosten van de zorg beter onder de duim gehouden kunnen worden.

De afgelopen weken hebben talloze zorginstellingen publiekelijk geklaagd over de houding van zorgverzekeraars. Zij verwijten dat zorgverzekeraars gebruik maken van zeer agressieve technieken om het inkoopproces zo goedkoop mogelijk te houden. Volgens de zorginstellingen worden zij op deze manier geforceerd om zorg onder de kostprijs aan te bieden. Wanneer de zorginstellingen niet akkoord gaan, krijgen zij geen contract aangeboden waardoor behandelingen niet door de zorgverzekeraar vergoed zullen worden.

Volgens voorzitter Langejan zijn de reacties van de zorginstellingen begrijpelijk maar hebben de zorgverzekeraars geen keus. Uit het jaarlijkse rapport dat onlangs door de NZa gepubliceerd is, zijn de kosten binnen de zorg opnieuw gestegen. Met name het toepassen van duurdere behandelingen, hogere tarieven en de toename van mensen die zorg nodig hebben zorgen ervoor dat het inkoopproces voor zorgverzekeraars van uiterst groot belang is.

Langejan geeft aan dat als zorgverzekeraars overgeleverd waren aan de tarieven die door ziekenhuizen gerekend worden en verplicht waren om een bepaalde hoeveelheid zorg af te nemen, de kosten voor de consumenten flink omhoog zouden gaan. Het feit dat de zorgverzekeraars nu meer invloed hebben op de prijzen die zij betalen voor zorg, is juist hetgeen waarom het oude zorgverzekeringstelsel in 2006 op de schop ging.

Tot slot heeft de NZa ook kritiek op de Nederlandse zorgverzekeraars. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit verstrekken de zorgverzekeraars te weinig informatie aan haar klanten. De NZa is van mening dat de consument beter geïnformeerd moet worden en dat de branche transparanter moet zijn.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.