Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

PGB gelden verdwenen

Ruim 21 miljoen euro aan PGB’s verdwenen

20 feb 2014

In 2012 hebben zorgkantoren 21,4 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde persoonsgebonden budgetten (pgb’s) afgeboekt omdat het geld niet meer terug te halen is. Een jaar eerder, in 2011, was dit totaal bedrag nog 8,2 miljoen euro. Dit maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekend in een onderzoeksrapport naar de uitvoering van de AWBZ.

De AWBZ is de huidige regeling voor langdurige zorg. Er kan gekozen worden uit zorg in natura of een persoonsgebonden budget. Met dit budget voor de AWBZ kan zorg ingekocht worden. De persoonsgebonden budgetten kwamen eerder deze week ook al in het nieuws toen bleek dat computerfouten bij Agis/Achmea zorgden voor grote fouten en achterstanden betreffende de uitbetaling van de pgb’s.

Fraude PGB

Het jarenlang veelvuldig frauderen met geld van persoonsgebonden budgetten was voor de Nederlandse Zorgautoriteit aanleiding tot het starten van een onderzoek. Eind 2012 hadden zorgkantoren nog bijna 134 miljoen euro tegoed aan onterecht uitgekeerde pgb’s. Hiervan is 21,4 miljoen euro niet meer terug te halen. Een fikse stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. De grote bedragen zijn nu extra problematisch gezien de hervorming van het zorgstelsel in 2015 waarbij een deel van de AWBZ taken verplaatsen naar de zorgverzekeraar. Hierdoor dreigt de zorgpremie 2015 te gaan stijgen.

Terughalen onterecht uitgekeerd geld

De Nederlandse Zorgautoriteit is blij dat zorgkantoren actiever zijn als het aankomt op het terughalen van onterecht uitgekeerd geld. Maar zij zien ook de problematiek van het daadwerkelijk innen van het geld. Ook vindt de Nederlandse Zorgautoriteit dat diverse zorgkantoren nog te weinig controleren op het juist besteden van de uitgekeerde budgetten. De focus op de fraude met de persoonsgebonden budgetten resulteert daarnaast ook in een verminderde aandacht voor andere vormen van zorgfraude zo vindt de Nederlandse Zorgautoriteit.

Bron: Financieel Dagblad

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.