Zomervakantie? Denk aan je zorgverzekering!

Zorgverzekering voor de zomervakantie

De zomervakantie is een feit, gaat u dit jaar nog genieten van een welverdiende vakantie, denk dan nog wel even aan uw zorgverzekering. Mede vanwege het slechte weer in Nederland overweegt u wellicht toch om deze periode over de grens door te brengen. Uw gezondheid is één van de zaken die belangrijk zijn om voor te bereiden alvorens u vertrekt. In dit artikel zetten wij een aantal belangrijke zaken voor u op een rijtje.

Indien u in het buitenland verblijft, kan het voorkomen dat u medische hulp nodig heeft. Dit hoeft niet altijd om spoedeisende hulp te gaan. Deze medische hulp kunt u gedeeltelijk voorkomen. Voor sommige landen wordt er geadviseerd om u te laten vaccineren om bepaalde ziektes te voorkomen. Daarnaast is het aan te raden om u te laten informeren over de hygiëne in het land van bestemming. Zo wordt het bijvoorbeeld in veel landen afgeraden om er water uit de kraan te drinken.

Zorgkosten in het buitenland

Iedereen die in Nederland zorgverzekeringsplichtig is, heeft vanuit de basisverzekering recht op zorg over de gehele wereld. De vergoeding van zorg die u ontvangt in het buitenland is gelijk aan de kosten voor dezelfde zorg in Nederland. Het is daarom belangrijk dat u er rekening mee houdt dat de zorgkosten per land kunnen verschillen. Zo liggen de kosten in bijvoorbeeld Amerika, Zwitserland en Japan veel hoger dan in Nederland. Onder spoedeisende medische zorg wordt die zorg verstaan die niet kan wachten tot u terug bent in Nederland. Heeft u een aanvullende verzekering dan ontvangt u meestal meer vergoeding dan het Nederlandse tarief. Welke vergoeding uw zorgverzekeraar biedt, kunt u lezen op de pagina ‘vergoeding spoedeisende medische zorg’. Wilt u meer weten over vergoeding van zorg in het buitenland zoals het voorschot op geneeskundige kosten? Raadpleeg dan de pagina ‘vergoeding hulp in het buitenland’ voor een totaaloverzicht.

Dekkingsgebied

Gaat u buiten Europa op vakantie? Houdt u er dan rekening mee dat niet iedere zorgverzekeraar een werelddekking biedt. Bent u benieuwd welk dekkingsgebied uw zorgverzekeraar hanteert? Bekijk dan de pagina ‘vergoeding dekkingsgebied’.

Vaccinaties

Ter voorkoming van het oplopen van bepaalde ziekten kunt u zich laten vaccineren (inenten) alvorens u vertrekt. Het is daarom aan te raden om voordat u op vakantie gaat, te achterhalen of er bepaalde vaccinaties geadviseerd worden voor uw vakantiebestemming. Het is ook mogelijk dat het land van bestemming bepaalde vaccinaties verplicht stelt om het land te mogen bezoeken. In Nederland wordt er voor diverse landen een advies gegeven om u te laten inenten maar dit advies is geen verplichting. De meest voorkomende vaccinaties zijn tegen buiktyfus, tuberculose, hepatitis B, rabiës (hondsdolheid), hepatitis A, DTP (difterie, tetanus en polio), gele koorts en malaria. U kunt zich bij verschillende instellingen laten vaccineren en voorlichten:

  • Vaccinatiecentrum
  • GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)
  • Huisarts (deze kan u ook doorverwijzen)

Naast kosten voor de vaccinatie zelf, betaalt u meestal ook nog kosten voor het consult. Voor sommige inentingen is het ook noodzakelijk dat u de vaccinatie meerdere keren herhaalt. Heeft u een aanvullende zorgverzekering? Dan worden deze kosten meestal vergoedt. Bent u benieuwd hoeveel uw zorgverzekeraar vergoedt? Lees dan meer over de vergoeding van vaccinaties voor het buitenland.

Reisverzekering

U kunt ervoor kiezen om een reisverzekering af te sluiten met een dekking voor geneeskundige kosten. Om te voorkomen dat u dubbel verzekerd bent is het aan te raden om de polisvoorwaarden van uw basisverzekering, aanvullende verzekering en reisverzekering te raadplegen. Zo kunt u nagaan voor welk bedrag en onder welke voorwaarde u recht heeft op vergoeding van medische kosten in het buitenland.

Last Updated on 30 juli 2023 by Team ZorgverzekeringWijzer

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.