Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding iui (intra-uteriene inseminatie) 2019

Wat is intra-uteriene inseminatie (IUI) ?                                                      

Intra-uteriene inseminatie is een vruchtbaarheidsbehandeling. Dit omvat het inbrengen van de beste zaadcellen van de man rechtstreeks in de baarmoederholte. Deze behandeling wordt toegepast na een periode van uitblijven van een zwangerschap zonder duidelijke oorzaak.

Intra-uteriene inseminatie vergoeding zorgverzekering
 

Wanneer wordt intra-uteriene inseminatie toegepast?

Er kan gekozen worden voor IUI wanneer één van de volgende zaken aan de orde is;

  • Bij een verminderde kwaliteit van het slijm van de baarmoedermond of een slijmprop in de baarmoederhals. De baarmoeder produceert te weinig of vijandig slijm waardoor de zaadcellen niet de baarmoeder in kunnen zwemmen. IUI kan in dit geval uitkomst bieden omdat bij IUI de zaadcellen voorbij de slijmprop worden ingebracht.
  • Er is een verminderde kwaliteit van het zaad. In dit geval zijn er teveel zaadcellen met een abnormale vorm of te weinig bewegelijke zaadcellen. Bij het kunstmatig inbrengen van de zaadcellen in de baarmoeder zijn er mogelijk minder zaadcellen nodig om toch een zwangerschap te kunnen veroorzaken.

De kans op bevruchting is het grootst als IUI uitgevoerd wordt rondom de eisprong. De behandeling wordt vaak ondersteund met het prikken van hormonen door de vrouw.

Waar moet aan worden voldaan om te kunnen starten met Intra-uteriene inseminatie?

Om een slagingskans te kunnen hebben moet de volgende zaken aan de orde zijn;

  • De eileiders van de vrouw moeten doorgankelijk zijn
  • Het sperma moet voldoende kwaliteit hebben

Voorafgaan aan IUI wordt daarom gekeken of er elke maand een eisprong is en of de menstruatiecyclus van de vrouw regelmatig is. Voor het vaststellen of de eileiders doorgankelijk zijn, wordt er soms gebruik gemaakt van medisch onderzoek. Hierbij moet je denken aan een HSG(baarmoederfoto) of een laparoscopie(kijkoperatie). Hierbij wordt ook nagegaan of er geen endometriose is (hierbij bevindt het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte). Het sperma wordt onderzocht aan de hand van semenanalyse. Dit is het onderzoeken van de zaadcellen in het laboratorium. In sommige gevallen wordt er een samenlevingstest gedaan om de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies te onderzoeken of de zaadcellen van de man in het slijmvlies kunnen overleven. Echter heeft dit weinig voorspellende waarde en geeft het vaak wel stress wat onvoordelig is voor het resultaat van de IUI.

Wat zijn de slagingskansen bij intra-uteriene inseminatie?

Uit onderzoek blijkt dat het percentage zwangerschappen na een IUI behandeling iets hoger ligt dan na behandeling in de natuurlijke cyclus. Bij een gestimuleerde behandeling moet de vrouw zich dagelijks injecteren met hormonen. Dit kan stress geven. Ook is de kans groter op het krijgen van meerlingen.

Wat is de vergoeding voor intra-uteriene inseminatie?         

Er wordt een vergoeding vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering gegeven. Er geldt geen eigen bijdrage, het eigen risico geldt wel. Je heb een verwijzing nodig van een arts of medisch specialist. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je verzekering om vast te stellen aan welke voorwaarden moet worden voldaan, om in aanmerking te komen voor een vergoeding. In de onderstaande tabel vind je meer informatie over de verschillende vergoedingen per zorgverzekeraar.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding iui (intra-uteriene inseminatie) 2019 scoort gemiddeld: 16 3,2 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.