Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding orthomoleculaire geneeskunde 2019

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire geneeskunde is een alternatieve behandelwijze. In de traditionele reguliere geneeswijze wordt een patiënt o.a. medicijnen voorgeschreven, bestraald of geopereerd (zieke delen worden weggesneden). Terwijl in de orthomoleculaire geneeskunde het lichaam wordt aangezet om zichzelf te genezen door o.a. het gebruik van natuurlijke stoffen. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men ernaar zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen via de voeding binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. De behandeling richt zich op het aanvullen van stoffen die het lichaam te kort komt, de energiehuishouding verbeteren en het versterken van de eigen lichaamsafweer. De orthomoleculaire geneeskunde en de reguliere geneeskunde kunnen meestal naast elkaar worden toegepast.

vergoeding orthomoleculaire geneeskunde 2019
Voeding is een belangrijk onderdeel van de behandeling

Medicijn gebruik bij orthomoleculaire geneeskunde

Het is bijna onmogelijk om via de voeding de optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen (b.v. foliumzuur). Hierdoor kan het nodig zijn, om naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen, zoals vitamines en mineralen maar bijvoorbeeld ook bioflavonoïden. Sommige orthomoleculaire middelen en reguliere medicatie kunnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een (huis)arts, therapeut of apotheker op de hoogte is van het gebruik van voedingssupplementen. Je behandelend arts of therapeut beschrijft in je dossier welke medicijnen je gebruikt. De medicijnen die je gebruikt zijn altijd bekend bij je apotheker.

Onderzoek en advies van een orthomoleculair arts of therapeut

Een orthomoleculair arts of therapeut kijkt naar zowel de lichamelijke als emotionele problemen. Hij wil nauwkeurig weten welke voedingsmiddelen iemand binnenkrijgt en welke de patiënt slecht verdraagt. Tijdens de eerste afspraak bij de orthomoleculair arts krijg je een lichamelijk onderzoek ,wat is gericht op  je klacht(en). De arts stelt je vragen betreffende je ziektegeschiedenis. Indien nodig stelt je arts voor om nog aanvullende onderzoeken te laten verrichten. Voorbeelden van een aanvullend onderzoek:

  • een ontlastingsonderzoek is o.a. bedoeld voor het opsporen van mogelijke aanwezigheid van gistcellen, glutenintolerantie, ontstekingsfactoren.
  • met een urinetest wordt de uitscheiding van essentiële aminozuren en organische zuren bepaald.                    
  • door middel van een bloedonderzoek kan o.a. een voedingsallergie worden vastgesteld. Het is een onderzoek naar o.a. vetzuren, cholesterol en de aanwezigheid van bacteriën en virussen.

Aan de hand van het lichamelijk onderzoek en de uitslag(en) van een aanvullend onderzoek  wordt een behandelplan opgesteld, welke zal bestaan uit een dieet of een aantal voedingsadviezen, meestal aangevuld met één of meerdere voedingssupplementen.

Welke vergoeding is er beschikbaar per zorgverzekering voor orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire geneeskunde wordt gezien als een alternatieve behandelwijze. Dit wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden een gedeelte van alternatieve geneeswijzen. In onderstaande tabel kun je per zorgverzekeraar de vergoeding opvragen. Bent je op zoek naar een orthomoleculaire arts of therapeut kijk dan voor een overzicht op de website van de vereniging de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde.

Aan de bovenzijde van de pagina kun je de vergoeding orthomoleculaire geneeskunde 2019 bekijken per zorgverzekeraar. 

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding orthomoleculaire geneeskunde 2019 scoort gemiddeld: 6 2,3 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.