Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding psychologische zorg bij kanker 2018

Wat is psychosociale oncologie?

Ieder jaar horen ongeveer 70.000 mensen dat ze kanker hebben. Uw leven staat op zijn kop. De grond verdwijnt onder uw voeten. Naast dat kanker een lichamelijk ingrijpende ziekte is heeft het ook veel invloed op uw sociale leven en emoties, daarnaast is het geestelijk erg zwaar. De diagnose kanker kan een grote invloed hebben op uw leven, maar ook dat van uw naasten en familie. 

Naast de medische zorg wordt er voor deze mensen ook psychosociale zorg aangeboden. Psychosociale oncologische zorg is gericht op de gevolgen van uw ziekte, het betreft de relationele, psychologische en relationele gevolgen. Deze zorg kan worden gegeven tijdens uw ziekte maar ook daarna. Er wordt o.a. steun geboden bij: zorgen rond erfelijkheid van de ziekte; emoties zoals kwaadheid, onzekerheid en angst; het vinden van de kracht om deze periode door te komen; het vinden van een balans binnen uw werkomgeving en gezin. De wijze van omgaan met uw ziekte heeft een enorme invloed op de kwaliteit van leven. U moet nieuw evenwicht vinden en leren leven met mogelijke aanpassingen in uw dagelijks leven. De steun van familie kan u helpen met het verwerken. Soms zijn er echter toch zaken waarbij een gespecialiseerd hulpverlener u kunt begeleiden.

Wanneer weet u dat u hulp nodig heeft?

Wanneer u niet meer in staat bent de normale dingen te doen die u normaal ook doet, omdat u blijft piekeren, gevangen zit in verdriet of wanhoop. Wanneer u slecht slaapt en moeite hebt met concentreren. Wanneer u het gevoel heeft dat u er niet meer uit komt of wanneer u een stimulerende factor nodig heeft. Deze extra ondersteuning kunt u krijgen van professionals. Zij bepalen geen leefwijze voor u of leggen u geen dingen op. Zij porberen u te begeleiden in de moeilijke tijd. Een houvast. Echter kunt u dit ook weer stoppen op het moment dat u hier geen behoefte meer aan heeft.

Bij ernstige psychische klachten kunt u worden doorverwezen naar een psychiater zo nodig zal hij/zij medicijnen voorschrijven zoals bijvoorbeeld antidepressiva of een slaapmiddel.    Een psycholoog kan u begeleiden bij psychische problemen ten gevolge van uw ziekte. Een medisch maatschappelijk werker kan u ondersteuning bieden bij emotionele problemen. Er kan ook een Herstel en Balans programma worden gevolgd, dit is een groepsprogramma. Dit programma is vooral gericht op het verminderen van klachten zoals;

  • pijn
  • vermoeidheid
  • neerslachtigheid

Dit programma is een combinatie van gesprekken en lichaamstraining. De lichaamstraining wordt aangepast aan uw situatie.

Wat is de vergoeding voor psychologische zorg bij kanker?

Vergoeding psychologische zorg bij kanker. Vanuit een aanvullend pakket van uw zorgverzekering kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding voor een Herstel en Balans programma. Voor deze vergoeding geldt geen eigen risico. Raadpleeg de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering om na te gaan of u voor een vergoeding in aanmerking komt. In deze polisvoorwaarden staan tevens de vergoedingen voor de overig genoemde zorgverleners. Kijk in het onderstaande overzicht voor meer informatie per zorgverzekeraar.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding psychologische zorg bij kanker 2018 scoort gemiddeld: 2 3 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.