Overheidsuitgaven zorg op nullijn

Overheidsuitgaven zorg

De troonrede is uitgesproken. ‘Welke kant gaan we op met de zorg in Nederland?’ Dat is een goede vraag. Gisteren is meegedeeld, in het advies van de Raad van State, dat de kosten voor zorg niet meer mogen stijgen en op een nullijn moeten worden gesteld voor de overheid. Op dit moment gaat al een kwart van de overheidsuitgaven naar de zorg. Als er nu geen maatregelen worden genomen dan zullen de zorgkosten in 2040 de helft van de publieke uitgaven opeisen.

Wat ten laste komt van de zorgverzekeraars en wat ten laste van de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Zorg), moet terdege en regelmatig vastgesteld worden. In ieder geval moeten de basisvoorzieningen voor een ieder ter beschikking blijven. Een eventuele groei van de zorg is alleen mogelijk indien de kosten daarvoor voor het merendeel ten laste van de burgerij zullen vallen. Vooral de ouderen in de gemeenschap hebben tegenwoordig meer te besteden dan vroeger waardoor deze groei gerealiseerd zou kunnen worden, aldus de Raad van State.

Minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, meldde gisteren eveneens dat de zorgpremie volgend jaar zal stijgen. Het kabinet schat de verhoging in op 20 euro maar de uiteindelijke verhoging van de zorgverzekering premie, zal door de zorgverzekeraars vastgesteld moeten worden. Schippers denkt, daar er vorig jaar al een forse verhoging door de zorgverzekeraars is doorgevoerd, wat de nodige kapitaal buffer heeft opgeleverd, dat de verhoging nu niet dramatisch zal uitvallen.

Last Updated on 10 september 2020 by Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiƫnt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.