Wijzigingen in de AWBZ maken zorgpremie 2015 duurder.

AWNZ zorgpremie 2015

De zorgpremie 2015 zal naar verwachting 50 euro meer gaan kosten door een wijziging in de AWBZ. Dit laat minister Schippers en staatssecretaris van Rijn vandaag weten bij het opmaken van de begroting voor het departement.

Wat is de AWBZ?

De AWBZ staat voor  Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, deze wet vergoedt langdurige zorg voor mensen met een ernstige beperking, dit kan zijn door middel van een handicap, ouderdom of een chronische ziekte.

Wat gaat er dan veranderen in de AWBZ?

Juist om de zorg toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief goed te houden worden deze wijzigingen doorgevoerd. Het gaat erom dat het kabinet wil dat de mensen langer de zorg thuis kunnen houden. Dit scheelt enorm in vergelijking met een opname in een verpleeg en / of verzorg instelling.

De ABWZ gaat dan ook per 2014 via de gemeente of zorgverzekering, hier is het kabinet nog niet geheel uit maar dit gaat ook veranderen. De gemeenten gaan dan zorgen voor de zorg aan huis bij bijvoorbeeld persoonlijke verzorging, huishoudelijke hulp zal alleen nog vergoed worden als u een laag inkomen heeft.  De medische zorg zal de zorgverzekeraar gaan regelen indien u verpleging en / of gebruik maakt van geestelijke gezondheidszorg.  De langdurige zorg daar komt een nieuwe wet voor die deze ABWZ gaat vervangen, dit is de wet LIZ (Langdurige Intensieve Zorg), deze wet moet zorgdragen dat de kwaliteit van leven gegarandeerd wordt voor ouderen en gehandicapten die veel zorg nodige hebben.

Dit resulteert ook in het feit dat enkele financiele structuren zullen veranderen en de financiering van bepaalde producten / behandelingen en / of therapieën waarblij langdurig / chronisch gebruik van gemaakt wordt komen te vervallen via de ABWZ.

Vooralsnog blijven we hopen dat de kosten voor de zorg in 2015 dusdanig verlaagd gaat worden door de ingeslagen weg en dat dit zal resulteren in een minimale premiestijging voor 2015, eerst nog even de keuze maken voor 2014 vanaf 18 november zijn alle premies voor de zorgverzekering 2014 bekend en kunt u uw zorgverzekering vergelijken.

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.