Besparingen basispakket leveren niet het gewenste resultaat op.

Besparingen basispakket resultaat

De besparingen die enkele jaren geleden zijn doorgevoerd in de periode van 2008-2013 leveren niet het gewenste resultaat op, zo blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek van de Algemene Rekenkamer over de pakketmaatregelen.

250 miljoen euro besparing op het basispakket

Aanvankelijk zijn de producten zoals; anticonceptie, slaapmiddelen en antidepressiva geschrapt om een totaal van 500 miljoen euro te besparen op de zorgkosten, bij uitstek de grootste kostenpost van de nederlandse regering. Echter naar onderzoek blijkt dit slechts de helft op te leveren 250 miljoen euro. Als beste voorbeeld had het VWS een kostenraming gemaakt voor de cholesterolverlagers welke uit zouden komen op een besparing van 97 miljoen euro maar uiteindelijk was de besparing “slechts” 18 miljoen euro.

Het basispakket blijft in het nieuws

De afgelopen jaren is het basispakket voortdurend in het nieuws, wat komt er uit met “prinsjesdag” en wat gaat er komend jaar weer veranderen? Ieder jaar wordt er bekeken welke zorg noodzakelijk is, afgelopen jaar werd er zelfs inspraak door de burgers gevraagd om te kijken wat er uit het pakket gehaald kon worden. Dit allemaal leverde veel punten op waar de regering mogelijk op heeft kunnen besparen echter komen er ook ieder jaar goede punten bij.  Voor een uitgebreide uitleg over het basispakket leest u onze veelgestelde vraag: Wat is het basispakket? 

Stijgende kosten in de zorg

Volgens het Centraal planbureau blijven de kosten stijgen tot wel 30 procent van het bbp (Bruto Binnenlands Product) in 2040, om de kosten in te blijven perken zijn maatregelen zoals een afslanking van het basispakket noodzakelijk, echter de vraag of de behaalde doelstelling van 225 miljoen euro in 2017 gehaald gaat worden is maar de vraag.

Wanneer is er meer nieuws bekend over de inhoud van het basispakket 2016?

De inhoud van het basispakket zal de derde dinsdag van September bekend gemaakt gaan worden op de zogeheten “prinsjesdag”. Deze dag komen ook alle gegevens naar buiten over de nominale premie van de zorgverzekering, dit wil zeggen de premie waar de zorgverzekeraars op gaan varen, stijgt deze dan stijgen ook de prijzen van het basispakket, daalt deze dan idem.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de zorgverzekering? Blijf ons volgen, zowel op social media als op de website!

Last Updated on 9 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.