Informatie van de zorgverzekeraars onvoldoende!

Informatieverstrekking zorgverzekeraars

De informatieverstrekking van de zorgverzekeraars is ruim onvoldoende, zo blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) uitgevoerd door de TNS Nipo.  De NZa hecht veel waarde aan dat de burgers op een juiste wijze worden geïnformeerd door de zorgverzekeraars, vooral in de tijd dat de consumenten kunnen overstappen naar een nieuwe zorgverzekering.  Echter blijkt het dat de informatieverstrekking van deze zorgverzekeraars juist deze tijd onvoldoende is, ze lieten dit onderzoeken door 1500 telefoontjes te plegen met verschillende casuïstiek naar de verzekeraars.

Wat zijn de uitkomsten van het onderzoek m.b.t de informatieverstrekking:

Uit het onderzoek kwam naar voren dat vooral de volgende vragen onjuist zijn beantwoord door de zorgverzekeraars:

  • Wijzigingen van de polisvoorwaarden
  • Kosten voor de huisartsenzorg
  • Zorgprestatie

De vragen die wel goed beantwoord werden door de klantenservice:

  • Hoogte verplichte eigen risico
  • Lijst gecontracteerde aanbieders
  • De acceptatieplicht van de verzekeraars.

Enkele speerpunten die naar voren zijn gekomen:

  • Kleine zorgverzekeraars scoren beter dan de grote zorgverzekeraars
  • Gemiddeld zijn 8 op de 10 vragen juist beantwoord door de medewerkers

De NZa was teleurgesteld in de resultaten waarbij sommige verzekeraars erg slecht scoorden in de informatieverstrekking naar de klanten en heeft hier maatregelen tegen genomen. Zij zullen dit de komende periode zeker in de gaten blijven houden en indien noodzakelijk hier actie tegen nemen.

Resultaten per zorgverzekeraar:

Uitkomsten per zorgverzekeraar (label):

Zoals u kunt zien komt Zorg en Zekerheid hier met ruime cijfers als winnaar uit het onderzoek van TNS Nipo en komt Unive er het meest belabberd uit de test omtrent de verstrekking van informatie naar de consumenten! Als we naar de verzekeraars kijken zien we dat over het algemaan Achmea juist het slechtste scoort als algehele maatschappij, hopelijk snel beterschap dus!

Zorgverzekeraars negatief in het nieuws

Afgelopen periode zijn de zorgverzekeraars zowieso al slecht in het nieuws geweest omtrent de zorgcontractering. De NZa heeft aangegeven hier geen scheidsrechter in te gaan spelen en dat het een zaak is van beide partijen (zorgverlener en verzekeraar) om hier duidelijke afspraken over te maken. Wel  verwachten wij dat minister Schippers volgend jaar met strengere eisen gaat komen om dit voor de overstapperiode duidelijkheid te creëren voor de consumenten.

Bekijk snel of uw zorgverlener volgend jaar nog gecontracteerd is middels onze zorgvergelijker en stap indien nodig over naar een andere zorgverzekeraar die dit wel kan bieden. Klik hier om te starten met zorgpremies 2016 vergelijken.

Bron: NZa

 

Last Updated on 10 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.