Nieuwe medicatie en behandelingen in het basispakket 2016

MS basispakket

Vanaf 1 april 2016 komt er een nieuwe behandeling tegen clusterhoofdpijn en een nieuwe medicijn tegen MS voorwaardelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Dit meldt minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer vandaag.

Medicatie bij Multiple Sclerose (MS) patiënten

Er is een nieuw middel op de markt genaamd Famypra, welke de kaliumkanalen blokkeert bij MS patiënten waardoor het lopen bij volwassenen met MS zou kunnen verbeteren.  Dit medicijn is voorwaardelijk toegelaten binnen het basispakket van de zorgverzekering met een budget van 4,6 miljoen euro. De patiënten dienen een bepaalde score te behalen om in aanmerking te komen voor een behandeling met dit medicijn, dit zal dan later geëvalueerd worden.

Behandeling bij clusterhoofdpijn

Deze behandeling betreft de occipitale zenuwstimulatie en dit kan uitgevoerd worden indien de patiënt met clusterhoofdpijn niet te behandelen is middels “normale” medicatie. Voor deze behandeling is een budget van 6 miljoen euro vrijgemaakt.

Behandelingen uit het basispakket

Geruime tijd leek het dat er alleen maar behandelingen en medicatie bij zijn gekomen binnen het basispakket van de zorgverzekering. Echter is nu ook een andere behandeling namelijk de Radiofrequente denervatie bij lage rugklachten per 1 januari 2016 uit het basispakket geschrapt. Voor de patiënten die al een behandeling ondergingen met deze vorm van therapie die mogen samen met de arts kijken naar een andere oplossing of hooguit een jaar ngo deze behandeling gebruiken. Uit een grote studie is gebleken dat de effectiviteit van deze behandeling geen extra meerwaarde is en daarom zal worden verwijderd uit het basispakket.

 

 

Last Updated on 10 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.