Persoonsgebonden budget? Declareer nu!

PGB declareren

Met de overgang van de zorgverzekeringswet naar de wet Langdurige zorg zijn ook de consumenten getroffen welke een persoons gebonden budget (PGB) tot hun beschikking hadden om de zorg in te kopen. Sinds 1 januari 2015 is de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hier verantwoordelijk voor maar ze lijken iets achter te lopen.

De afgelopen dagen was het nogal onrustig onder de consumenten die de rekeningen van de zorgverleners moesten betalen daar zij het geld nog niet hadden ontvangen van de SVB.  Echter moest de rekening van Januari uiteraard wel betaald worden aan de zorgverleners. Gisterenavond heeft Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gezegd dat de SVB de komende dagen hard aan de slag gaat om de achterstanden van de betalingen weg te werken.

Heeft u nog geen bericht gehad van de SVB?

Heeft u nog geen akkoord gehad van de SVB of is het papierwerk nog niet helemaal rond, dat is volgens de staatssecretaris geen probleem. U kunt gewoon declareren en het merendeel zal zijn/ haar geld binnen 5 dagen ontvangen, de rest zal het geld hooguit half februari ontvangen. Gaan er echt grote problemen spelen indien u het geld dan pas kan ontvangen dan kunt u de SVB nu alvast om een voorschot vragen.

Reactie Van Rijn:

“Stuur de declaratie zo snel mogelijk op via de website van de SVB, via email of de normale post en het geld zal spoedig komen.

Geen recht op PGB?

Dan is het niet raadzaam om dit aan te vragen, de regering heeft per 1 januari een nieuwe rechtsysteem tegen de fraude ook wel “trekkingsrecht” genoemd. Hiermee worden de hoge geldbedragen niet meer op de rekening van de houder gestort en zal er vooraf controle plaatsvinden of u daadwerkelijk de zorg nodig heeft. Tevens zal de regering meer huisbezoeken gaan uitvoeren tegen de bestrijding van de fraude.

Waar kunt u terecht voor het aanvragen van PGB?

U kunt hiervoor terecht op de website van www.SVB.nl, hierin kunt u zien wanneer en hoe er zal worden uitbetaald en hoe u declaraties kunt indienen bij de SVB.

 

 

Last Updated on 4 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.