Ziet het ernaar uit, of is het al in de planning dat je in 2016 gaat bevallen? Gefeliciteerd, nadat je (schoon)ouders je aangemeld hebben voor diverse verschillende gratis zwangerschapsdozen. De verkoper van de babywinkel je heeft overgehaald om toch dat extra dure matras te kopen want die zijn natuurlijk veel beter. Dan is het tijd om even te denken aan je zorgverzekering, want zit kraamzorg in je basispakket of je aanvullende polis? Ga je bevallen in het ziekenhuis, moet je dat dan zelf betalen of zit dat ook in het pakket of kost dit je eigen risico? We vertellen het je graag zodat je alsnog kunt besparen op je zorgpremie daar een baby op zich al genoeg kan kosten.
De verloskundige, en de controles:
Als je zwanger bent moet je regelmatig naar de verloskundige om de zwangerschap te controleren. Naarmate de datum dat je uitgerekend bent dichterbij komt ga je steeds frequenter op controle om ook de ligging en de gezondheid van de baby te controleren. Het bezoeken van de verloskundige valt onder het basispakket van uw zorgverzekering, wel kan het zo zijn als je een naturapolis of een budgetpolis heeft en de zorgverzekeraar geen contract heeft met de zorgverlener, u de kosten moet voorschieten. Indien er geen contract is dan kan het zijn dat je minder terug krijgt dan dat de behandeling kost, dus wellicht handig om een restitutie polis af te sluiten en te kijken of de verloskundigen gecontracteerd zijn door de verzekeraar.
Bevallen in het ziekenhuis?
Je kan op verschillende plekken bevallen tegenwoordig thuis, kraamhotels of in het ziekenhuis. Doe je dit op de laatste twee plaatsen zonder medische indicatie, dan kan het je mogelijk geld kosten. Dit is afhankelijk van de aanvullende zorgverzekering die dit mogelijk kan dekken, wel even handig om te controleren dus!
Ga je bevallen op medische indicatie? Dan vallen de kosten voor de bevalling en de gynaecoloog binnen het basispakket. Let op nemen ze bijvoorbeeld bloed van je af of voeren ze andere handelingen buiten de bevalling om uit dan kost het je wel je wettelijk verplichte eigen risico ( maximaal € 385,- per jaar.)
Kraamzorg na de bevalling?
Na de bevalling naar huis, niets fijner dan de kraamzorg die even meekijkt bij de eerste dagen van het leven van jullie kindje. De nacontroles, het assisteren bij de huishoudelijke taken en het verzorgen van je baby krijg je tot maximaal 10 dagen na de geboorte. In enkele gevallen bij vroeggeboorte kan je gebruik maken van uitgestelde kraamzorg, vaak is dit dan wel specialistische thuiszorg. De kraamzorg valt binnen het basispakket, wel is het zo dat er een wettelijke eigen bijdrage geldt voor het afnemen van deze zorg.