Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage zorgverzekering?

verschil eigen risico en eigen bijdrage

In 2017 blijft het eigen risico van uw basis zorgverzekering ongewijzigd op standaard €385. Toch wordt niet alle verzekerde zorg vergoed. Soms moet u ook een eigen bijdrage leveren en soms geldt een maximale vergoeding. Wat is het verschil?

Wat is het eigen risico?

Uw  eigen risico wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld is met name bedoeld om onze zorgconsumptie een beetje af te remmen zodat we niet voor ieder wissewasje naar de dokter rennen. Maar dit geldt dan weer niet voor de huisarts omdat Minister Schippers wil dat uw steeds eerst naar de huisarts gaat. Vaak is een bezoek aan de huisarts voldoende en  hoeft u dan niet naar die dure medisch specialist. Zo besparen we met z’n allen een beetje op de zorgkosten. Omdat dit eigen risico bij de één wat meer pijn doet bij de ander ruiken de politieke partijen deze kans en stellen dit nu (met de verkiezingen in aandacht) ter discussie. Voro meer informatie kunt u onze veelgestelde vraag lezen: Wat is het eigen risico 

Wat is de eigen bijdrage?

Soms geldt een verplichte eigen bijdrage. Dit kunnen kosten zijn die u ander voor een deel ook zou moeten maken.  Bijvoorbeeld orthopedische schoenen en kraamzorg. Maar dit geldt ook voor zittend ziekenvervoer.

Hoe zit het met kinderen en het eigen risico en de eigen bijdrage?

Kinderen kennen geen eigen risico maar moeten soms wel een eigen bijdrage betalen. Denk daarbij aan de vergoeding voor brillen en lenzen of orthopedisch schoeisel.

Conclusie

Met een beetje pech wordt u twee keer ‘gepakt’.  Eerst moet u een eigen bijdrage betalen en wat er dan nog overblijft valt onder uw eigen risico. Wat heeft u dan nog aan uw dure zorgverzekering?

Een zorgverzekering is een verzekering en geen rekening courant. U weet niet wat u volgend jaar mankeert. Maar veel mensen kunnen wel een beetje inschatten welke kosten ze volgend jaar in ieder geval gaan maken en stemmen daar hun zorgverzekering op af. Een bevalling zien de meeste mensen gelukkig ruim van tevoren aankomen. Dit geldt ook voor de tandarts, bril, fysiotherapeut, beugel, medicijnen en nog veel meer. Daarom loont het om u hierin te verdiepen. U bent hierdoor volgend jaar passender verzekerd en vermoedelijk bent u nog goedkoper uit ook. Vergelijk bij een écht onafhankelijke website met een voldoende groot aanbod waar geen enkele verzekeraar een belang in heeft zoals ZorgverzekeringWijzer. Klik hier om direct te starten met uw zorgpremie vergelijken.

Last Updated on 11 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.