Zorgpremie 2018 gaat stijgen met minimaal 30 euro per jaar.

Zorgpremie stijgt met minimaal 30 euro per jaar

Directeur Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW kwam deze ochtend met een opvallende maar niet onverwachte uitspraak, de zorgverzekering 2018 zal 30 euro duurder zijn op jaarbasis. Dit is volgens hem noodzakelijk om de financiële tegenvallers van 2016 op te vangen. Deze uitspraak deed hij vanochtend tijdens het Radio 1 Journaal. Eerder dit jaar lieten ook al CZ en Achmea vallen dat de zorgpremie 2018 duurder zal uitvallen indien er niets verandert aan het zorgverzekeringsstelsel

Forse tegenvaller aan inkomsten

De zorgverzekeraars in Nederland zijn afhankelijk van verschillende bronnen van inkomen, namelijk die van de zorgpremie, het eigen risico en het zorgverzekeringsfonds. Dit laatstgenoemde bevat het geld dat door de overheid en de werkgevers wordt gestort om uit te betalen naar de zorgverzekeraars. Echter over het jaar 2016 hebben de zorgverzekeraars 400 miljoen euro minder ontvangen dan dat ze hadden begroot te ontvangen.

Impact op de reserves van de zorgverzekeraars

Zoals de zorgverzekeraars al eerder lieten weten is dat de reserves al twee jaar worden gebruikt om de zorgpremie te drukken. Echter vanwege de Europese solvabiliteitseisen (eisen waardoor een zorgverzekeraar financieel gezond moet blijven om te voorkomen dat deze failliet kan geraken) kunnen zijn deze niet blijven uitputten om de kosten te drukken. Echter nu ook deze 400 miljoen moet worden opgevangen door de zorgverzekeraars zelf zal dit drukken op de reserves die nu moeten worden ingezet. Dit brengt met zich mee dat de verwachting is dat de zorgpremie 2018 stijgt.

Prinsjesdag 2017

Wat de prijzen gaan doen en of deze daadwerkelijk gaan stijgen zal blijken uit de nota die op Prinsjesdag bekend gemaakt zal worden. Op deze dag wordt de nominale zorgpremie bekend gemaakt waarmee de zorgverzekeraars kunnen gaan rekenen wat de daadwerkelijke premie voor de consumenten gaat worden. Zorgverzekeraar DSW is traditioneel gezien een week later de eerste die haar zorgpremie bekend maakt, wat we altijd zien is dat de meeste zorgverzekeraars deze kleine zorgverzekeraar altijd volgen. Uiterlijk 12 November 2017 moeten alle zorgpremies bekend zijn en dan kunt u starten met uw zorgverzekering vergelijken.

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie