Zorgverzekering, de kille cijfers

overstappen nog 3 dagen!

Drie miljoen Nederlanders buigen zich de komende weken over 55 basisverzekeringen waarvan de duurste bijna € 400,= duurder is dan de goedkoopste. Maar toch stappen slechts ongeveer 1 miljoen verzekerden over naar een andere verzekeraar.

Overstappers hebben tot 1 januari ongeveer 1 miljoen keuzes bij 55 zorgverzekeraars met tientallen aanvullende verzekeringen.

61% van de Nederlanders is nog nooit overgestapt, maar 3 % van de Nederlanders is al 4 keer of meer overgestapt.  In het Noordoosten (Schiermonnikoog) en het uiterste Zuidwesten (Sluis) stapt slechts 2,5% over terwijl dat juist in het midden van het land (Utrecht) ruim 13% is.

De 4 grootste concerns (Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis) hebben bijna 90% van de zorgverzekeringsmarkt in handen. Zilveren Kruis is koploper met meer dan 5 miljoen verzekerden ten opzichte van de top 4 hekkensluiter Menzis met ruim 2 miljoen verzekerden. Op het totaal van ongeveer 17 miljoen verzekerden worden 15 miljoen mensen verzekerd  bij  deze top 4 en slechts 2 miljoen bij de overige verzekeraars. De 2 grootste concerns, Zilveren Kruis en VGZ, hebben in de laatste 10 jaar ongeveer 10% marktaandeel ingeleverd. Daarentegen is de kleinere verzekeraar A.S.R. in die periode bijna verdrievoudigd en het aantal verzekerden bij DSW met 50% gegroeid.

75% van de verzekerden heeft een naturapolis en ook 75% van de verzekerden kiest voor een aanvullende dekking. Het percentage verzekerden met een vrijwillig eigen risico, meestal maximaal, is in 10 jaar verdubbeld naar bijna 13 %. Het eigen risico mag vrijwillig maximaal met € 500,= worden verhoogd naar € 885,=. Het verplichte eigen risico is in 10 jaar meer dan verdubbeld naar € 385,=. Slechts de helft van de verzekerden met een eigen risico van € 385,= maakt dit vol.

Door de stijging van de premie in combinatie met de stijging van het eigen risico is iedere verzekerde nu 500 euro duurder uit dan 10 jaar geleden. Dat is enigszins in lijn met de gestegen zorgkosten per hoofd van de bevolking.

Steeds minder mensen claimen samen een steeds groter bedrag op de aanvullende verzekeringen. In 8 jaar tijd in het percentage verzekerden met een aanvullende verzekering van 93 naar 84 gedaald. Maar alleen al in 2016 is er met 3,9 miljard 7% meer vergoed op zorgverzekeringen dan in 2015. Hiervan gaat 3 miljard naar tandheelkunde en paramedische zorg.

Benieuwd welke polis dit jaar het beste aansluit op jouw wensen? Start dan nu met je zorgpremie vergelijken!

Wilfred Mooij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.