Kosten in de zorg blijven stijgen

kosten in de zorg

De afgelopen dagen maakte het Zorginstituut Nederland bekend dat de kosten voor de zorg blijven stijgen. De stijging ligt echter wel helemaal in de lijn der verwachting ten opzichte van 2018. De grootste stijgers zijn vooral de specialistische GGZ zonder verblijf en de ouderenzorg.

Daling van de kosten voor het basispakket

Een opmerkelijke daling is gesignaleerd voor de behandelingen binnen het basispakket van de zorgverzekering. Hier werd in het begin van 2019 nog uitgegaan van een stijging van de kosten met 4,1% ten opzichte van 2018. Echter steeg deze maar door naar 3,9%, dat lijkt weinig, maar dit betreft een bedrag van 46,278 miljard euro op jaarbasis.

De huisartsen lijken hier een groot deel van de stijging te veroorzaken, ook dit geheel in lijn met het plan: de zorg dichterbij huis. Neemt een bedrag van 207 miljoen euro voor haar rekening voor de zorg in 2019.

De kosten van de medicijnen zijn ook fors gestegen, dit nam toe met 210 miljoen euro. Echter is dit volledig te wijten aan de stijging van het btw tarief op medicatie van 6 naar 9 procent.

Specialistische GGZ zonder verblijf stijgt fors

Ook de kosten voor de GGZ blijven maar stijgen, 99 miljoen extra is er in het derde kwartaal van 2019 uitgetrokken. Opmerkelijk is dat de zorgverzekeraars hier ook een stijging zien binnen de niet gecontracteerde zorg. Terwijl er juist meer financiƫle ruimte is gemaakt voor de gecontracteerde zorgverleners binnen deze sector. De grondslag hiervoor zou kunnen zijn dat de wachtlijsten binnen de GGZ vaak schrikbarend lang zijn. Consumenten kiezen daarvoor sneller voor de niet gecontracteerde zorgverleners waarbij ze vaak sneller geholpen kunnen worden. Nadeel voor de consument is dat zij dan wel een deel van de behandeling zelf dienen te betalen.

Langdurige zorg, ouderenzorg blijft toenemen

Dit is eigenlijk ook geheel in de lijn der verwachting, de kosten nemen toe met 9,1% in vergelijking met de eerste drie kwartalen van 2018. De reden hiertoe is dat de minister het uitgavenplafond voor de WLz inmiddels al tweemaal heeft verhoogd naar 23,4 miljard euro per jaar. De verwachting is ook dat dit gaat toenemen, een logisch gevolg van de vergrijzing in Nederland.

Wat hebben deze cijfers voor invloed op de zorgpremie?

De cijfers die gisteren zijn gepubliceerd zijn van de eerste drie kwartalen van 2019. Om een juiste inschatting te kunnen maken voor de zorgverzekering 2021 hebben we alle cijfers nodig. Deze komen naar verwachting eind maart naar buiten. Het valt en staat uiteraard met eventuele behandelingen die worden toegevoegd aan het basispakket 2021. Maar ook wat we hebben uitgegeven aan zorg in het vierde kwartaal 2019. Uiteraard zullen wij deze cijfers, zodra beschikbaar, publiceren om je op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op het gebied van de zorgverzekering en de zorgpremie.

Last Updated on 28 december 2020 by Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiƫnt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.