Zorgverzekeraars mengen zich in LangeLand kwestie

LangeLand zorgverzekeraars

Het LangeLand ziekenhuis is de laatste dagen het gesprek van de dag binnen de zorgverzekeraars. Reden hiertoe is de ontstane ophef over de financiële status van het streekziekenhuis in Zoetermeer. De afgelopen jaren maakte dit ziekenhuis namelijk verlies en het heeft een negatief eigen vermogen. Dit is iets wat overigens al jaren speelt, want ze kregen in het verleden een lening van 20 miljoen van de fusiepartners HAGA en Reinier de Graaf Groep. Hier zit een bepaalde strategie achter, want 29 juni staat de geplande opening van het geheel nieuw gebouwde orthopedisch centrum op het programma. Dit is een onderdeel van de stichting van deze drie ziekenhuizen.

Wat zeggen de zorgverzekeraars over de situatie?

Zorgverzekeraar Menzis, samen met CZ de grootste verzekeraar binnen deze regio, heeft afgelopen week gereageerd. Die stellen dat het niet hun taak is om dit ziekenhuis overeind te houden. Waar zorgverzekeraar DSW fel tegenin gaat en juist stelt dat dit nou juist wel tot de taak van hen behoort. Volgens directeur de Groot: “Zoetermeer is een stad met 125.000 inwoners, daar moet een ziekenhuis staan”. Het zou betekenen dat als dit ziekenhuis zou wegvallen, de patiënten de behandelingen moeten voortzetten in: Gouda, Delft, Leiden of Rotterdam. Dat komt de zorg uiteraard niet ten goede, daar dit voor veel zorgvragers minder eenvoudig te bereiken is.

Wat is dan exact het probleem binnen het LangeLand?

Een van de redenen dat de financiële situatie van dit ziekenhuis is verslechterd is dat de zorgverzekeraars lage tarieven handhaven. Vorig jaar liet het ziekenhuis al weten dat het LangeLand ziekenhuis 5% minder geld kreeg dan de ziekenhuizen in de regio voor dezelfde behandelingen.

Mede door deze financiële situatie staat de toekomst van dit ziekenhuis ter discussie. De medische staf van de Reinier HAGA groep voert de afgelopen periode al fors overleg over de haalbaarheid van het behouden van deze stichting. Zij hebben een bestuurlijke fusie doorgemaakt in het verleden, maar hebben recentelijk wel de juridische fusie stopgezet/afgeblazen omdat de medische staf van het Reinier de Graaf tegen is.

Echter zien wij dan ook dat als je een ziekenhuis sluit vanwege deze situatie, de patiënten elders een behandeling moeten ondergaan. Deze kosten liggen dus hoger dan dat de kosten voor een behandeling zijn in het LangeLand ziekenhuis. Wij beschikken niet over de concrete data van de actuele betalingen van de zorgverzekeraars. Maar een simpele optelsom zou zijn, betaal het LangeLand een tarief dat je ook aan de “buren” geeft en daarmee kunnen ze werken naar een stabielere situatie. Voor de zorgverzekeraars zou dit in onze optiek de meest goedkope oplossing zijn.

Laten we in ieder geval hopen dat er geen paniekvoetbal gespeeld gaat worden tussen de zorgverzekeraars en we een herhaling van het Slotervaart gaan zien bij dit ziekenhuis. De andere grote verzekeraars Zilveren Kruis en CZ hebben nog niet gereageerd op deze kwestie.

Update 20 januari:

Inmiddels heeft directeur Erik Booden gereageerd op deze kwestie die de laatste periode veel in het nieuws is geweest. Hierin geeft hij aan dat het ziekenhuis de afgelopen 4,5 jaar veel heeft geprofiteerd van de samenwerking tussen de ziekenhuizen. Dit vooral op het vlak van de ICT en ook het orthopedisch centrum dat straks naast het ziekenhuis zal herrijzen. Echter nu ze aan het kijken zijn naar het uitbreiden van het samenwerkingsverband, evenals de huidige voortzetting en versterking van de zelfstandige positie, komt uiteraard ook het LangeLand aan bod. Dat er dan speculaties komen over de financiële situatie is niet gek, en dat Aad de Groot zegt; “we moeten het LangeLand reële tarieven betalen”, daar staat Booden dan ook volledig achter en hij slaat hiermee de spijker op zijn kop! Booden geeft ook aan supertrots te zijn op al zijn medewerkers van het ziekenhuis want ondanks de inmiddels continue storm aan soms “fake news” blijven ze vaak goed scoren binnen de scorelijsten als ziekenhuis!

bron: skipr & LangeLand ziekenhuis & Linkedin

Last Updated on 31 december 2020 by Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.