Afschaffen eigen risico zorgverzekering 2025?

afschaffen eigen risico

Eerder schreven wij al een uitgebreid artikel over het eigen risico zorgverzekering 2025. Hier kwam de mogelijkheid naar voren over het wel of niet afschaffen van het eigen risico. Echter zien we dat daar vandaag een kentering in is gekomen nu de PVV dit lijkt te blokkeren. Wat betekent dit nou precies en wat gaat dit voor een invloed hebben op de hoogte van jouw zorgpremie voor de zorgverzekering van 2025?

Wel of niet afschaffen eigen risico?

Het is niet zo dat de PVV het eigen risico niet meer wil afschaffen, het is meer dat ze het nog niet eens zijn met de manier waarop dit afgeschaft gaat worden. Het kan namelijk maar via twee manieren. De ene manier betekent dat de zorgpremie een forse stijging zal doormaken. De andere wijze is dat de belastingen moeten worden verhoogd om dit op te vangen. Als dit niet het geval kan en mag zijn, omdat de PVV dit liever niet heeft, dan zal er op andere zaken een bezuiniging moeten worden doorgevoerd.

De kosten van het afschaffen eigen risico zijn namelijk best fors. De rekenkamer kwam al eerder met cijfers van rond de 6 miljard euro per jaar. Dit heeft ermee te maken dat ruim de helft van het aantal verzekerden namelijk gebruik maakt van de zorg per jaar. Wat een uitkomst oplevert van rond de 6 miljard euro. Daar een deel hiervan dit betaald via het wettelijke eigen risico van 385,- euro per jaar, echter zijn er ook die dit vrijwillig hebben verhoogd. Een vrijwillige verhoging van het eigen risico kan een besparing op je zorgpremie opleveren. Meer hierover kan je vinden op: Eigen risico vrijwillig verhogen? Echter moeten deze kosten natuurlijk wel ergens vandaan gehaald worden om dit te blijven bekostigen. De vraag is alleen nu wat en hoe dit gaat gebeuren als er straks een regering is gevormd.

Wat betekent het afschaffen voor de zorgpremie 2025?

“De zorgpremie gaat sowieso stijgen voor het volgende jaar! Dat heeft te maken met meerdere factoren waaronder de stijgende kosten in de zorg door de verhogingen van de lonen. Alsook de steeds toenemende kosten van de behandelingen en de medicatie die hiermee gepaard gaat. Tel daarbij op dat we steeds ouder worden, en ook vaak langer doorbehandelen in de ziekenhuizen. Wat betekent dat we ieder jaar meer betalen zolang de vergrijzing voortzet, aldus Frans Kooning van ZorgVerzekeringWijzer.

Wil jij dus volgend jaar bekijken of jij kunt besparen op je zorgpremie? Dan is het steeds lucratiever om te starten met je zorgverzekering vergelijken en hiermee te bekijken of je ieder jaar een goedkopere polis kunt vinden. Hiermee zetten we de marktwerking in kaart als iedereen juist switch van verzekering. Veel Nederlanders blijven te lang hangen bij de “oude” verzekeraar en dat werkt juist tegen dit principe. Dus wil je besparen en goedkoper verzekeren, dan zullen we massaal moeten switchen, ieder jaar opnieuw zoals we ook zien bij de energie en telecommarkt.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van de zorgverzekeringen, blijf ons volgen en je mist niets!

 

Last Updated on 26 januari 2024 by Team ZorgverzekeringWijzer

Het deskundige team van ZorgVerzekeringWijzer, staat continu voor u klaar! Van het laatste nieuws binnen de wereld van de zorgverzekeringen of je te helpen met je zorgverzekering vergelijken.

Kom je ergens niet uit of wil je iets van ons weten, mail ons gerust en wij proberen je zo snel mogelijk op weg te helpen in de jungle van de zorgverzekeringen!