Gelukkig is de zorg binnen Nederland goed geregeld en is iedereen in het bezit van een zorgverzekering. Dat betekent ook dat na een ongeval je ten alle tijde hulp krijgt. Ongeacht welke dekking jouw polis ook heeft. Spoedeisende hulp zit namelijk bij alle zorgverzekeraars in het basispakket tegen een volledige vergoeding. Echter kan het zijn dat je daarna toch kosten moet gaan maken, denk aan revalidatie of je eigen risico wat je verbruikt hebt. Kortom in dit artikel leggen wij je uit wat je kunt doen met de zorgkosten na een ongeval!
Welke kosten kun je verwachten na een ongeval?
Buiten de vaak materiƫle schade die wordt gedekt door de overige verzekeringen gaan wij in dit artikel specifiek in op de zorgkosten. Want welke kosten worden er gemaakt na een ongeval? Dit is een beetje afhankelijk van de zwaarte van het letsel en welke diensten erbij betrokken zijn. Hieronder een opsomming van de kosten die je zou kunnen verwachten na een ongeval:
- Wat kost een ambulance? Reken op een bedrag van tussen de 700 en 800 euro (2024), afhankelijk van de regio waar je binnen Nederland wordt opgehaald.
- Wat kost de spoedeisende hulp? De kosten voor een bezoek aan de spoedeisende hulp liggen rond de 250 euro (2024), let op verbruik eigen risico!
- Wat kost een huisartsenpost? De kosten voor een. bezoek aan de huisartsenpost liggen rond de 200 euro (2024) echter wordt dit geheel gedekt door je zorgverzekering en je betaald geen eigen risico!
Zoals je kunt zien kunnen de kosten best fors oplopen indien je een ongeval meemaakt. Gelukkig worden de meeste kosten gewoon vergoed vanuit je zorgverzekering of vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wat wel een fors verschil is, is dat alle bovenstaande hulp zit in het basispakket van de zorgverzekering, alleen maak je wel aanspraak op je eigen risico bij de ambulance en het ziekenhuis.
Het zou natuurlijk kunnen dat je na dit ongeval nog meer hulp nodig kan hebben zoals revalidatie bij een fysiotherapeut of nabehandeling in het ziekenhuis, ook dit kan kosten met zich meebrengen.
Wie betaald de zorgkosten na een ongeval?
Als het je eigen schuld blijkt, dan betaal je vanzelfsprekend zelf voor de geleden schade, in het ergste geval ben je dus je eigen risico kwijt, zowel je wettelijk verplichte als mogelijk je vrijwillig verhoogde eigen risico. Wat veel mensen niet weten is dat indien het ongeval buiten jouw schuld is je wel aanspraak kan maken op een vergoeding van de door jou gemaakte kosten.
Arbeidsongeval, wie betaald de zorgkosten?
Dan kun je vaak de kosten op je werkgever verhalen, van zowel het eigen risico als de kosten voor een eventuele vervolgbehandeling. In een normale situatie is de werkgever verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor zijn / haar medewerkers. Hieronder vallen ook de kosten die jij maakt voor de zorg na een bedrijfsongeval.
Schade door derden?
Indien je bijvoorbeeld zorgkosten na een ongeval maakt doordat je bent aangereden, dan kun je de kosten vaak verhalen op de veroorzaker van het ongeval! De zorgverzekeraar kan je hierbij ondersteunen, deze hebben hier vaak een afdeling voor. Wil het via hen niet lukken? Dan zou je eventueel nog een letselschade advocaat kunnen raadplegen voor het verhalen van de kosten bij de persoon die dit heeft veroorzaakt, en hier ook schuldig aan is.
Uiteraard hopen wij dat je dit nooit nodig zal hebben. Zoals omschreven zit de meeste (acute) zorg in het basispakket van de zorgverzekering die voor iedereen verplicht is. Wil je graag volgend jaar de zorgverzekering toch uitbreiden met extra fysiotherapie of andere hulp? Bekijk dan onze zorgvergelijker en start met je zorgverzekering vergelijken!