Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Zorgverzekeraars komen terug op schrappen vergoedingen allergeenpreparaten

Zorgverzekeraars komen terug op schrappen vergoedingen allergeenpreparaten

4 feb 2014

Goed nieuws voor patiënten die dit jaar immunotherapie ondergaan. Zorgverzekeraars komen terug op het schrappen van de vergoedingen voor allergeenpreparaten die niet geregistreerd zijn in Nederland. Vaak zijn er geen geregistreerde alternatieven waardoor de kosten van deze vorm van therapie voor patiënten uit de hand dreigde te lopen.

Immunotherapie is een vorm van therapie waar een allergie wordt bestreden door de patiënt langzaam immuun te maken voor hetgeen waar hij of zij allergisch voor is. Dit wordt gedaan door middel door het toedienen van allergeenpreparaten en geleidelijk aan de hoeveelheid van de allergische stof op te voeren. 

De meeste van deze preparaten worden in Nederland niet officieel geregistreerd. Zorgverzekeraars hadden het plan om vanaf dit jaar allergeenpreparaten die niet geregistreerd zijn, niet te vergoeden. Dit kost de gemiddelde patiënt als snel op jaarbasis 1.700 euro extra omdat niet elk preparaat een geregistreerd alternatief heeft.

Dit plan is nu voorlopig van de baan. Patiënten kunnen in ieder geval dit jaar een vergoeding krijgen voor alle allergeenpreparaten. Dankzij de inspanningen van farmeceutische bedrijven en patiëntenorganisaties hebben de Nederlandse zorgverzekeraars gekozen om het schrappen van de vergoedingen uit te stellen.

Er kleven echter wel een aantal voorwaarden aan het ontvangen van een vergoeding van allergeen preparaten. Zo mag in principe de apotheek enkel niet-geregistreerde allergeenpreparaten verstrekken als dit door een dokter wordt voorgeschreven. Patiënten die dit jaar voor het eerst gebruik maken van immunotherapie zullen dan ook van te voren een akkoord van hun dokter laten zien. Vanaf volgend jaar zal een dergelijk akkoord noodzakelijk zijn voor het ontvangen van de zorgvergoeding.

Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige en verbetermanager binnen de zorg. "Sinds het begin van de website hebben wij gekeken hoe we het zo eenvoudig mogelijk kunnen maken voor de consument om hun weg te vinden in het oerwoud van de verzekeraars." U kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.