Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding cholesterol verlagen 2019

Wat zijn de gevolgen van een hoog cholesterol?

Cholesterol zorgt voor de aanmaak van gal, hormonen en celwanden in ons lichaam. Het is een vetachtige stof en een bouwstof voor het zenuwstelsel. Er zijn twee soorten cholesterol: LDL is ‘slecht’ cholesterol en HDL is ‘goed’ cholesterol. LDL cholesterol verhoogt het risico op vernauwingen en verstoppingen van de bloedvaten. LDL cholesterol hecht zich aan een beschadigde wand van een bloedvat, hierdoor kan er een vernauwing ontstaan van de bloedvaten. Als de bloedvaten ernstig vernauwd of verstopt zijn, kan dit een hartinfarct of herseninfarct veroorzaken. LDL cholesterol wordt afgebroken in de lever. De afvoer van cholesterol uit ons lichaam geschiedt via de gal en de ontlasting. Om er voor te zorgen dat de aanmaak van cholesterol in de lever wordt geremd, kan een cholesterolverlagend middel worden voorgeschreven. Hierdoor wordt het LDL cholesterol in het bloed verminderd, de kans op hartziekten of vaatziekten wordt als gevolg hiervan kleiner.

cholesterol verlagende middelen zorgvergoeding 2019
Gezonde voeding  en het matigen van verzadigde vetten is belangrijk bij een verhoogd cholesterol 

Hoe weet ik wat mijn cholesterolgehalte is?

Om het cholesterolgehalte vast te stellen, wordt er bloed afgenomen. Het bloed wordt afgenomen middels een prik in de vinger. Op het moment dat het bloed wordt afgenomen mag je op die dag niets hebben gegeten of gedronken (behalve water). In verband hiermee kun je al vroeg in het ziekenhuis (of de prikpost) terecht voor bloedafname.

Wat zijn de risico’s bij een verhoogd cholesterolgehalte?

Iemand die een verhoogd cholesterolgehalte heeft ondervindt hier geen klachten van. Na een jarenlange verhoging van het cholesterol kunnen de bloedvaten vernauwen of verstoppen omdat het cholesterol zich aan de vaatwand hecht. Dit kan o.a. als gevolg hebben dat iemand een herseninfarct, een hartinfarct of nierschade krijgt.

Hebben cholesterol verlagende medicijnen ook bijwerkingen?

De bijwerkingen van cholesterolverlagende middelen verschillen per persoon. De volgende bijwerkingen kunnen o.a. optreden:

  • misselijkheid
  • spierpijn
  • buikpijn
  • spierstijfheid
  • diarree/verstopping.

Bij gebruik van cholesterolverlagende middelen mag geen grapefruit (-sap) worden gegeten/gedronken. Andere medicijnen kunnen een nadelige invloed hebben, dit betreft vooral medicijnen tegen een schimmelinfectie en een virusinfectie.

Welke soorten cholesterolverlagende middelen zijn er?

Het meest gebruikte middel is simvastatine. Bij de meeste mensen heeft dit middel een goede werking. Indien iemand niet goed op dit middel reageert kan er een ander middel worden voorgeschreven. Enkele cholesterolverlagende middelen: zocor, selektine, lipitor, atorvastatine, crestor.  

Krijg ik cholesterolverlagende medicatie vergoed?

Voor een overzicht van de vergoedingen voor cholesterolverlagende middelen kun je in de onderstaande tabel de gewenste zorgverzekering selecteren.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding cholesterol verlagen 2019 scoort gemiddeld: 33 3,1 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.