Vergoeding podotherapie 2024

Wat doet een podotherapeut?

Een podotherapeut is een behandelaar die personen behandelt met voetklachten of klachten die ontstaan zijn door een afwijking aan de voeten, zoals een afwijkend looppatroon of een afwijkende voetstand. De meeste zorgvragers van een podotherapeut hebben dan ook last van de voeten, enkels, heupen, knieën of rug. In een aantal gevallen ondersteunen podotherapeuten ook zorgvragers met preventieve adviezen en behandelen zij afwijkende teenstanden en huid en nagelaandoeningen die niet door een pedicure behandeld mogen worden.

De behandelingen van een podotherapeut

De behandelingen die een podotherapeut aan zijn cliënten aanbiedt, bestaan voornamelijk uit het toepassen van beschermde en corrigerende technieken aan de voet zoals een orthese, een schoencorrectie, aanmeten van steunzolen en het adviseren van cliënten. De podotherapeut zorgt er met deze behandelingen voor dat de klachten verminderen, stoppen of gecompenseerd worden. Zoals al eerder vermeld, behandelt een podotherapeut ook huid en nagelaandoeningen waarvoor een medisch pedicure niet bevoegd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ingegroeide nagels of diepe likdoorns. Voor beide aandoeningen heeft de podotherapeut een passende behandeling of hulpmiddelen. Tevens behandelt de therapeut ook wonden en behandelt hij een diabetische voet, waarbij hij ook adviezen geeft om in de toekomst klachten te voorkomen. De behandeling van patiënten met diabetes worden verricht in particuliere bedrijven, in het ziekenhuis of in een paramedisch centra.  In het ziekenhuis behoort de podotherapeut tot een team van paramedici.

Het aanmeten van steunzolen is een taak van de podotherapeut

Type klachten

De podotherapeut heeft een erg breed en gevarieerd zorgaanbod. De meest voorkomende behandelingen die in een praktijk plaatsvinden zijn:
  • Vermoeidheidsklachten
  • Sportblessures
  • Klachten ten gevolg van overbelasting
  • Afwijkingen aan voeten, tenen en nagels
  • Specifieke voetproblemen bij kinderen
  • Problemen op andere plaatsen in het lichaam die worden veroorzaakt door een afwijkende voetstand; denk aan knie, heup en rug
  • Huid en nagel aandoeningen waarvoor een pedicure niet bevoegd is
  • Klachten bij de aandoeningen diabetes mellitus, reumatoïde artritis of vaatlijden; voorbeelden hiervan zijn open wonden en nagelproblemen.

Vergoeding podotherapie

Wanneer er sprake is van diabetes mellitus type 1 en er is medisch noodzakelijke voetzorg nodig, wordt podotherapie vergoed vanuit de basisverzekering wanneer;
  • er een risico aanwezig is op het krijgen van wonden
  • er door een podotherapeut een zorgprofiel en individueel behandelplan is opgesteld
Wanneer de voetzorg niet onder medisch noodzakelijke voetzorg valt, wordt dit niet vergoed vanuit de basisverzekering. Vanuit het aanvullende pakket worden er wel vergoedingen verstrekt, waarbij het eigen risico niet van toepassing is en er meestal geen verwijzing meer nodig is van de huisarts. Kijk in onderstaande link of je zorgverzekering podotherapie vergoed.