Vergoeding fytotherapie 2025

Wat is fytotherapie?

Onder fytotherapie wordt verstaan, behandeling van lichamelijke klachten met plantaardige middelen. Fytotherapie is een overkoepelende naam en wordt door diverse oosterse als westerse geneeswijzen toegepast. Het is al eeuwen bekend dat planten geneeskrachtige werking hebben en gebruikt worden als remedie op diverse lichamelijke klachten. Fytotherapie werkt enkel met plantaardige producten. Homeopathie werkt, in tegenstelling tot fytotherapie, ook met mineralen of dierlijke producten. Het wordt ten zeerste afgeraden om zelf met kruiden aan de slag te gaan, tenzij je verstand hebt van kruidengeneeskunde. Hoge doseringen van kruiden kunnen namelijk schadelijk en giftig voor het lichaam zijn, terwijl lage doseringen een zeer positief effect kunnen hebben. Fytotherapie gaat uit van het zelfhelend vermogen van het lichaam, waarbij alle evenwichten en energieën weer in balans worden gebracht. Er zijn twee hoofdvormen van fytotherapie:
  • De reguliere fototherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van preparaten en onderdelen van planten waarvan de werking door de westerse geneeskunde is erkend.
  • De complementaire fytotherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van plantenextracten, tabletten, crèmes en druppels.

Behandelingen fytotherapie

Behandelingen die onder fytotherapie vallen, worden in vijf categorieën verdeeld: 1. De reguliere, westerse geneeskunde 2. De traditionele, westerse natuurgeneeskunde 3. De antroposofische geneeskunde 4. De traditionele Chinese geneeskunde 5. De Ayurvedische of Aziatische geneeskunde

Wat is de vergoeding voor fytotherapie?

Fytotherapie valt onder de alternatieve geneeswijzen. Je therapeut moet aangesloten zijn bij een beroepsvereniging die door je zorgverzekering wordt erkend, om in aanmerking te komen voor de vergoeding. Niet alle zorgverzekeringen vergoeden fytotherapie en de therapie wordt enkel vanuit het aanvullende pakket vergoed. De behandeling wordt vaak verschillend van 75 - 100% vergoed, gekoppeld aan een maximum bedrag per behandeling. Je hebt een totaal maximum bedrag per jaar tot je beschikking. Kijk dus goed of je in aanmerking komt voor een vergoeding, wat de hoogte van deze vergoeding is en of je therapeut is aangesloten bij de beroepsvereniging die je zorgverzekeraar heeft erkend. De beroepsvereniging voor fytotherapie is de nederlandse vereniging voor fytotherapie Start met je zorgverzekering vergelijken en je kunt deze vergoeding toevoegen aan je polis en bekijken wat de vergoedingen zijn van dit moment.